Nieuw havenlesprogramma van start

Maandag 11 oktober van 9 tot 10 uur krijgt wethouder Hugo de Jonge bijles van Hans
Smits, directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. Dit vindt plaats op de Mavo Delfshaven.

Wethouder De Jonge neemt daarmee officieel het eerste havenlesprogramma voor vo-scholieren in gebruik. Aan de hand van een digitaal lespakket over eigentijdse producten en dynamische havenbanen, excursies én gastlessen, worden in totaal 8.000 jongeren van 12 to14 jaar klaargestoomd voor een havenbaan. Mavo Delfshaven is een kleine overzichtelijke school voor Internationalisering en Economie. De opleiding is bedoeld voor ondernemende leerlingen die de mavo willen combineren met extra aandacht voor de Rotterdamse haven en ondernemerschap.

Het havenlesprogramma is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, LMC voortgezet onderwijs, SoZaWe, NML en het EIC Mainport Rotterdam.

8.000 jongeren
Op acht vestigingen van LMC Voortgezet Onderwijs – namelijk de vmbo’s Gijsbert Karel van Hogendorp (GKH), De Waal, Veenoord, Zuiderpark, Slinge en Palmentuin en de mavo’s Mavo Delfshaven (MDH), Charles de Foucauld – wordt vanaf 16 september gewerkt met het programma. Het is de bedoeling dat gedurende het schooljaar 2010-2011 alle brugklassers van de 28 vestigingen van LMC de lessen hebben gevolgd en aan de excursies hebben deelgenomen. De ambitie is het pakket volgend schooljaar uit te rollen over alle vmbo-scholen in Rotterdam en omstreken. Maar uiteindelijk kan heel vmbo-Nederland het havenlesprogramma toe gaan passen. Om die reden is ook Nederland Maritiem Land bij het initiatief betrokken.

Initiatief in Jongerenjaar
De initiatiefnemers sloegen de handen vorig jaar ineen tijdens Your World Port dat de haven samen met de gemeente organiseerde vanwege Rotterdam Europese Jongerenhoofdstad. De groei van de Rotterdamse haven, de beperkte kennis van jongeren over banen in haven en industrie én de haperende aansluiting van opleidingen op de praktijk. Stuk voor stuk aanleidingen om de Rotterdamse haven ín de klas te brengen. Uit onderzoek blijken jongeren vooral in hun leeromgeving ontvankelijk te zijn voor haveninformatie. Met een digitaal lespakket, een serie gastlessen en een uitgebreid excursieprogramma krijgen de eerste klas scholieren van het voortgezet onderwijs havenles.

Bron: Mavo Delfshaven, 12-10-2010;