CMA CGM Jacques Saade

Nieuw vlaggenschip CMA CGM komt aan in Rotterdam

Eerste 23K TEU schip dat vaart op LNG

CMA CGM Jacques Saade

Woensdag 11 november is een topdag voor de energietransitie in de Rotterdamse haven. Dan arriveert ’s avonds voor de eerste maal ‘Jacques Saade’ bij RWG in de haven van Rotterdam. Dit is het nieuwe vlaggenschip van CMA CGM, de Franse scheepseigenaar die als eerste containerrederij een belangrijk deel van zijn vloot laat varen op LNG (vloeibare aardgas), een aanzienlijke schonere brandstof dan het gangbare stookolie.

CMA CGM Jacques Saade
CMA CGM Jacques Saade

Jacques Saade is ook het eerste door LNG aangedreven schip met een capaciteit van meer dan 23.000 TEU containers aan boord. CMA CGM laat nog acht van deze ULCV’s (Ultra Large Container Vessels) bouwen door Hudong – Zhonghua Shipbuilding, een volle dochteronderneming van China State Shipbuilding Corporation. In 2022 wil de rederij een vloot van twintig op LNG aangedreven schepen in de vaart hebben: negen 23.000 TEU schepen; vijf 15.000 TEU schepen en zes 14.000 TEU schepen.

Havenbedrijf Rotterdam heeft de FutureLand Ferry beschikbaar gesteld om media en om op donderdag 12 november getuige te zijn van de bunkering van Jacques Saade door Gas Agility. Het schip ligt vanaf 09.30 uur bij FutureLand, Europaweg 902. Aan boord zijn mensen van Havenbedrijf en CMA CGM – Eduard Backer (directeur Containerships) en Jesper Stenbak (Regional Director Europe). De bijeenkomst duurt van 10 tot 12.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor tot 11 november aanmelden bij Tie Schellekens, persvoorlichter havenbedrijf, [email protected]. Vanwege corona zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Tijdens de bijeenkomst is het dragen van een mondkapje verplicht.

LNG hub

Voor het Havenbedrijf is de aankomst van de Jacques Saade een belangrijke mijlpaal. “CMA CGM ondersteunt net als wij de transitie van stookolie naar vloeibaar aardgas (LNG) als brandstof voor de scheepvaart. LNG is op dit moment de schoonste brandstof die voor dit type schepen schaalbaar en betaalbaar is. Bovendien ondersteunt de komst van de nieuwe LNG aangedreven schepen het streven van het Havenbedrijf om een belangrijke hub te zijn voor de import, export, opslag en bunkering van LNG. Het is een eer dat de negen nieuwe schepen jaarlijks zo’n 300.000 m3 LNG in Rotterdam komen bunkeren. Dat is ook goed voor de op- en overslag van LNG”, aldus Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf.

‘More than a flagship. A vision now at sea!’

View on Youtube.