Nieuwe Botlekbrug voor 100ste keer getroffen door storing

Afgelopen vrijdag was de nieuwe Botlekbrug voor de 100ste keer getroffen door een storing. Deze storingen in de afgelopen 12 maanden veroorzaakte 12 keer een stremming voor het wegverkeer en 25 keer een stremming voor de hoge scheepvaart. Rijkswaterstaat werk er hard aan om het aantal brugstoringen terug te brengen.

De nieuwe Botlekbrug is een belangrijke verbindingsschakel voor het wegverkeer op de verbrede A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein, en het scheepvaartverkeer over de Oude Maas. Dat de brug goed functioneert is van groot belang. Hoewel door alle maatregelen het aantal storingen flink gedaald is, is iedere storing er nog 1 te veel, ook voor Rijkswaterstaat. In de afgelopen 12 maanden (tot en met 24 september 2017) waren er op 5.977 brugopeningen 27 storingen.

De brug die sinds 2015 in gebruik is gaat over de Oude Maas bij Spijkenisse is een van grootste hefbruggen ter wereld. Er zijn gemiddeld 6.000 brugopeningen per jaar en gemiddeld 20 per dag. De duur van een reguliere opening is gemiddeld 11 minuten.

De brug is rond de 83% van de tijd beschikbaar voor het wegverkeer. Storingen zorgden er de laatste 12 maanden voor dat de brug voor circa 0,4% van de tijd niet beschikbaar was voor het wegverkeer. Voor het scheepvaartverkeer was dat circa 0,6% van de tijd.

Door reguliere openingen voor de scheepvaart is de brug rond de 12% van de tijd niet beschikbaar voor het wegverkeer. Circa 5% van de tijd is de brug niet beschikbaar in verband met gepland onderhoud.

De brug is sinds november 2015 in gebruik voor verkeer in beide richtingen.
De nieuwe Botlekbrug heeft 2 rijbanen met 2 rijstroken per richting voor wegverkeer. Daarnaast komt er op de brug in 2018 ook een goederenspoorlijn en een aparte verbinding voor fietsers, voetgangers en langzaam verkeer.