Nieuwe programma van de Vpro: Koken op Zee

Nieuwe programma van de Vpro: Koken op Zee

Het stoerste kookprogramma van de wereld. Zeven weken lang bij de VPRO op Nederland 3, elke zondag om 19.00 uur

Geen franje, geen toeters, geen bellen. Het is tijd voor Koken op Zee. Koken op Zee is een stoer kookprogramma, gepresenteerd door de Frans-Nederlandse kok en culinair journalist Alain Caron vanuit de kombuis midden op zee. Het programma is gebaseerd op de bestseller Van alle Wereldzeeën.

Windkracht 10. Heimwee. Een veeleisende bemanning. Scheepskoks moeten ermee kunnen omgaan. In Koken op Zee is te zien hoe ze dat doen. Zo monstert presentator Alain Caron onder meer aan op ‘s werelds grootste bulkcarrier, een actieschip van Greenpeace, een luxe cruiseschip van de Holland America Lijn, een enorm kraanschip, een containerschip en een loodsvaartuig. Op deze schepen ontmoet Caron elke week een scheepskok uit een ander land, waarmee hij meestal midden op zee een makkelijk te maken, eenvoudige, eerlijke en heerlijke maaltijd bereidt. Een gerecht uit het land van herkomst van de scheepskok.

Koken op Zee is een programma waarin koken wordt teruggebracht tot z’n essentie: er wordt gekookt omdat er lekker en goed gegeten moet worden. Het leven van een zeeman bestaat voornamelijk uit keihard werken, uit ‘zes uur op, zes uur af’, uit heimwee en uit dagen die naadloos in elkaar overgaan. Een goede, afwisselend kokende en creatieve kok verdrijft de verveling en houdt de moreel van de bemanning hoog.

Goed humeurgerecht
Het gerecht dat Caron samen met de scheepskok bereid, is het favoriete ´goed humeurgerecht´ van de scheepskok, afkomstig uit zijn of haar thuisland. En daarmee is het ook een heimweegerecht. Want iedere keer dat de kok het maakt, denkt hij aan zijn thuisland.

Martin Cockrell uit Zuid-Afrika kookt bobotie. De Zweedse kok Amanda Bjur bereidt een vegetarisch gehaktbrood. Caron helpt op zijn eigen, charmante, aanstekelijke en soms hilarische wijze de scheepskok bij het bereiden van de maaltijd. Zo is hij de intermediair tussen de kok en het televisiepubliek dat het recept ook wil maken. Op duidelijke en vooral enthousiasmerende wijze brengen Caron en de scheepskoks hun kookkennis over.

Stoere verhalen
Er wordt niet alleen gekookt aan boord van de schepen. De verhalen van de bemanning komen in Koken op Zee ook aan bod. We zien Caron in gesprek met zwoegende matrozen, stoere machinisten en loodsen die hoge golven trotseren. Caron praat met hen over het leven aan boord en het leven op zee.

De natuurlijke, ruwe bolster omgeving maakt dat Koken op Zee essentieel anders is dan andere kookprogramma’s. In Koken op Zee proef je niet alleen kruiden en specerijen uit bijvoorbeeld India, je proeft ook de zoute zee. Tijdens de bereiding en de maaltijd waan je je midden op een wereldzee, tussen metershoge golven.

Het boek achter het programma
Koken op Zee is gebaseerd op de bestseller Van alle Wereldzeeën, een kook-, kijk- en leesboek waarin veertig scheepskoks van verschillende nationaliteiten hun favoriete heimweegerecht geven. Het boek richt zich heel sterk op de sociale achtergronden van de koks en op hun avonturen op zee. De mythe van het zeeleven is een van de aantrekkingskrachten van Van alle Wereldzeeën en wordt dat ook van Koken op Zee.

Koken op Zee is een programma van Jan Eilander, Gerard Keijsers, Peter Paul Klapwijk en Bob Visser, geproduceerd door Neon Film/TV. Koken op Zee is totstandgekomen met steun van het Rotterdams Fonds voor de Film en AV-Media.

Eerste uitzending zondag 5 september, ca. 19.00 uur, Nederland 3, VPRO

Bron: VPRO, 17-08-2004;