Offshore is precisiewerk met nieuwe technologie Tideway

  • offshore energie


Tideway, de Nederlandse offshorespecialist voor de olie- en gasindustrie, rondt vandaag haar werkzaamheden voor het Deep Panuke Gas Development Project bij Canada af. Met het project, dat twee maanden in beslag nam, is een omzet gemoeid van 10 miljoen Euro. Tideway werkte hier voor het eerst met het nieuwe Inclined Fallpipe System (IFPS). Met deze technologie is het mogelijk om zeer precies te kunnen opereren, ook onder de moeilijkste omstandigheden.

Deep Panuke is een project van de Canadese gasproducent EnCana, 250 kilometer ten zuidoosten van het Canadese Halifax, voor de kust van Nova Scotia. Dit gebied wordt gekenmerkt door de zwaarste omstandigheden, zoals huizenhoge golven en sterke stromingen op het zeebed. Onder druk van de toenemende energieschaarste in de wereld is de offshore-industrie op zoek naar nieuwe en alternatieve bronnen, steeds vaker op lastig bereikbare plaatsen. Deep Panuke is een voorbeeld. Nog dit jaar wordt het eerste gas van Deep Panuke via een onderzeese pijpleiding naar Goldboro op het vasteland getransporteerd.

Tot 0,1 meter nauwkeurig
Offshorespecialist Tideway was verantwoordelijk voor het storten van stenen op de zeebodem rond het gasplatform en het beschermen van pijpleidingen in het gebied. Dankzij het nieuwe Inclined Fallpipe System (IFPS) kon dit werk met de vijftig meter lange valpijp met voldoende precisie worden geklaard met steenbestortingen tot 0,1 meter nauwkeurig. Daardoor heeft het EnCana-platform voldoende stabiliteit en voldoet het aan de hoogst mogelijke veiligheidseisen.

Ook voor de hoogste windturbines
Tideway verwacht het IFPS-systeem in de toekomst ook op andere manieren toe te passen, bijvoorbeeld bij de installatie van stenen rond de funderingen van windmolens op zee. De hoge turbines moeten ook onder de meest extreme omstandigheden en op een moeilijke zeebodem stabiel blijven. De sterke stroming leidt immers snel tot erosie rond de poten. De nieuwe precisietechnologie van Tideway maakt het mogelijk om onder water meer stabiliteit en daardoor meer veiligheid te bieden.

Meer… Tideway

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten