Patrouilleschip Friesland overgedragen aan Defensie

  • binnenland

Het patrouilleschip Friesland wordt woensdag 11 april in de haven van Harlingen, overgedragen aan Defensie. De Friesland is het derde  schip van de Holland-klasse, een serie van vier Oceangoing Patrol Vessels (OPV’s).

De 108 meter lange, flexibel inzetbare patrouilleschepen gaan een belangrijke bijdrage leveren aan internationale operaties. Zo kunnen ze ingezet worden in counterdrugsoperaties en kustwachttaken in Nederland en het Caraïbisch Gebied maar ook antipiraterijmissies behoren tot de mogelijkheden. De schepen krijgen een NH-90 helikopter en twee snelle motorbootjes ter beschikking om deze taken uit te voeren.

Het schip is een product van nauwe samenwerking tussen de Koninklijke Marine, de industrie en kennisinstituten in Nederland. Doordat er veel technologische vernieuwingen zijn doorgevoerd, kunnen OPV’s met een relatief kleine bemanning van 50 personen gevaren worden. Door het innovatieve karakter van de OPV’s is er inmiddels vanuit meerdere landen interesse getoond.

De Friesland begint nu aan een uitgebreid test- en opwerkprogramma. Daarbij moet ze het voorlopig nog zonder de geïntegreerde sensormast doen. Deze wordt naar verwachting begin 2014 geplaatst.

Meer… Defensie 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten