Peter de Vos nieuwe trainer Marine Propulsion Course2013

Marine Propulsion

De negende editie van de internationale HME trainingserie Marine Propulsion start in september. Voor ir. Peter de Vos, assistent professor Marine Engineering aan de TU Delft, is het een nieuwe ervaring. Hij vult deze editie het team trainers aan, waarbij hij tijdens module 1, 3 en 5 nauw samenwerkt met professor ir. Douwe Stapersma.

De Vos studeerde in 2008 cum laude af op de modelvorming van een ‘fuel processing plant’ benodigd voor de toepassing van brandstofcellen aan boord van schepen bij de sectie Ship Design, Production and Operation van de vakgroep Marine Engineering aan de TU Delft. Hij werkte toen al een aantal jaar als student-assistent bij dezelfde vakgroep en ging destijds in op het aanbod om na zijn afstuderen nog een jaar te blijven als onderzoeker. Dat jaar werd een periode van nu al vijf jaar. De Vos: “Ik verzorg inmiddels vier jaar academisch onderwijs op het gebied van maritieme ‘platform’ systemen en ben een promotieonderzoek gestart met als doel het ontwerpproces van deze systemen te versnellen en te verbeteren.” Ondertussen werd De Vos in 2012 door de studenten Maritieme Techniek tot ‘Beste Docent van 2012’ in het tweede jaar gekozen.

‘De complexe interactie tussen de verschillende systemen begrijpen’
De Vos ziet ernaar uit om als trainer op te treden tijdens de Marine Propulsion Course. Hij zegt hierover: “Met deze training hoop ik iets van mijn enthousiasme voor dit onderwerp over te dragen en de deelnemers te helpen tot een aantal inzichten te komen die ik op mijn pad ben tegengekomen. In mijn ogen zijn het de maritieme voortstuwingstrein en alle ‘auxiliary systems’ die een schip succesvol maken of niet. Dit zijn de platformsystemen: systemen die nodig zijn om andere missie-gerelateerde systemen goed te laten functioneren zodat het schip haar missie goed kan uitvoeren. Gezien deze ‘secundaire plaats’, is het niet vreemd dat er bij het ontwerpen, onderhouden of opereren van de platformsystemen nog weleens iets mis gaat. Vooral de complexe interactie tussen de systemen en/of de werking ervan buiten ontwerpcondities zijn vaak lastig te begrijpen. De Marine Propulsion Course gaat in op deze lastige materie. Deelnemers leren de verschillende systemen, hun componenten en hun werking buiten ontwerpcondities kennen. Met de verworven inzichten kunnen cursisten de werking van deze vitale systemen beter inschatten en ze als gevolg ook beter ontwerpen. Zo ondersteunt de training de maritieme industrie bij het bouwen van succesvolle schepen.”

Marine Propulsion Course
Deze training draagt bij aan een beter begrip van de specifieke karakteristieken van een schip, haar voortstuwingstrein en het matchen ervan, inclusief de deelsystemen en -componenten. De training wordt op universitair niveau gegeven, waarbij theoretische wetten en ontwerpregels gerelateerd worden aan praktische toepassingen.

De Marine Propulsion Course is bij uitstek geschikt voor ontwerpers, engineers, projectmanagers en verkopers werkzaam bij system integrators, aandrijfleveranciers (motoren, schroeven), reders, werven, marines en ontwerpbureaus.

Modules
De Marine Propulsion Course bestaat uit de onderstaande 5 modules, die ieder separaat te volgen zijn:

• Propulsion Plant Concepts and Basic Ship Hydrodynamics (19 & 20 september)
• Marine Propulsors: Characteristics (10 & 11 oktober)
• Diesel Engines and Gas Turbines: Characteristics (31 oktober & 1 november)
• Electrical Drives: Characteristics (14 & 15 november)
• Matching Propulsion Engine and Propulsor (12 & 13 december)

Uitvoering
De training wordt verzorgd door experts uit het maritieme veld. Naast De Vos, staan professor Douwe Stapersma (TU Delft en Royal Netherlands Naval College), ir. Teus van Beek (Wärtsilä Propulsion Netherlands BV), ir. Paul Bracké (Bakker Sliedrecht Electro Industrie BV) en ing. Edwin Bonsen (Voith Turbo BV) garant voor interessante en leerzame 2-daagse trainingmodules.

Voor meer informatie en inschrijving kunt u contact opnemen met HME’s manager trainingen, Jan Adriaan Krans (T: (010) 44 44 333 of E: [email protected]) of kijk op www.hme.nl.