Piek bij KNRM door warmte afgelopen week

In de afgelopen week had de KNRM een piek aan hulpvragen door het warme weer. De redders zijn ruim 160 keer uitgevaren. Duizenden watersporters zochten verkoeling op het water. Door de weeromslag met onweer en windstoten kwamen ook veel boten in de problemen. Ook was de KNRM betrokken bij veel zoekacties naar vermiste zwemmers en verdrinkingen.

Foto, KNRM.

De hulpvragen kwamen uit het hele land en waren heel divers van aard. Opmerkelijke waren de meldingen die ontstonden door de plotselinge weersverandering bij onweer op donderdagnacht. Sommige watersporters werden ’s nachts verrast terwijl ze voor anker lagen op de Grevelingen, het haringvliet en de randmeren. Door de windstoten sloegen diverse jachten van hun anker.

Op de Friese Waddeneilanden hadden de KNRM lifeguards de handen vol. Voornamelijk aan kleine ongevallen en mensen die onwel werden op het strand. In een enkel geval moesten lifeguards zwemmers of baders uit zee halen, omdat ze ter ver afdreven.

Naast alle reddingbootacties werden de artsen van de KNRM Radio Medische Dienst de afgelopen week meermalen door zeelui geconsulteerd. Deze dienstverlening als telefonische huisartsenpost voor zeevarenden ging tot ver over de landsgrenzen voor ziekte of verwondingen.