Platform voor Statoil vertrokken bij Heerema in Zwijndrecht

Op zondag 25 juni is de topside voor het Oseberg Vestflanken 2 Unmanned Wellhead Platform vertrokken bij Heerema in Zwijndrecht. Het jacket is maandag vertrokken.

Heerema verzorgt de engineering, inkoop en constructie als het transport en de installatie van het platform voor Statoil. Heerema Fabrication Group (HFG) is in juni 2016 begonnen met de bouw en binnen een jaar realiseerde HFG een topside van 900 ton van 25 x 23 meter met een hoogte van 20 meter en een een 4.400 ton jacket met een hoogte van 138 meter en een basis van 36 x 36 meter.

Heerema Marine Contractors (HMC) voert het transport naar de offshore locatie uit en de installatie met HMC’s SSCV Hermod in het Oseberg gebied in het Noorse deel van de Noordzee, ongeveer 130 kilometer ten noordwesten van Bergen.

“We zijn trots op wat we hebben gerealiseerd voor Statoil,” aldus Koos-Jan van Brouwershaven, CEO van HFG. “Ons ontwerp van een onbemand wellhead platform zonder faciliteiten, helikopterdek en reddingsboten is een nieuw concept met grote mogelijkheden. Het komt tegemoet aan de uitdagingen van lagere investeringskosten en hogere efficiency-eisen. Het succes van dit project is te danken aan de uitstekende samenwerking met de klant en de gecombineerde kracht van HFG en HMC, van engineering tot en met installatie. Samen met Statoil bereiken we in alle opzichten het beste resultaat door onze krachten te bundelen.”

De eindbestemming van het Oseberg Vestflanken 2 Unmanned Wellhead Platform is in het Noorse deel van de Noordzee, ongeveer 8 kilometer ten noordwesten van het Oseberg Field Centre. Het is de eerste van drie geplande fases voor het ontwikkelen van de overgebleven reserves in het Oseberg gebied. De Oseberg Vestflanken Development bestaat uit een onbemand wellhead platform dat is uitgerust voor 10 bronnen.

Twee bestaande onderzeese bronnen worden eveneens hergebruikt. De stroom uit de bron wordt via een nieuwe pijplijn naar het Oseberg Field Centre getransporteerd en van daaruit wordt de bron op afstand bediend. De ontwikkeling van het veld levert naar verwachting 110 miljoen vaten olie equivalent op. De start van de productie staat gepland in het tweede kwartaal van 2018