Prof. Henk Brinkhuis wordt nieuwe Algemeen Directeur Koninklijk NIOZ

 

Per 1 december zal prof Henk Brinkhuis prof Carlo Heip opvolgen als algemeen directeur van het NIOZ. Carlo Heip gaat per die datum met pensioen. Brinkhuis leidt nu de groep Biomarine Sciences aan de Universiteit Utrecht. Samen met adjunct directeur prof. Herman Ridderinkhof zal hij richting gaan geven aan de verdere ontwikkeling van het instituut, inclusief de integratie met het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie (NIOO-CEME) in Yerseke na de nog voor dit jaar voorziene fusie.

Henk Brinkhuis (1959) studeerde mariene geologie en paleoceanografie (veranderingen van de oceanen in de tijd) aan de Universiteit Utrecht (UU) en de Technische Universiteit Delft en ging daarna verder met promotieonderzoek in Utrecht. Na zijn promotie werd hij in 1988 managing director van de stichting LPP, een stichting voor derde geldstroom onderzoek van de UU voor de internationale gas- en olie-exploratie industrie. . In 1996 kwam hij in dienst bij de groep Paleoecologie van het departement Biologie.

Per 1 september 2007 werd Brinkhuis benoemd als hoogleraar mariene palaeobiologie en per 1 januari 2010 als leider van de groep Biomarine Sciences, onderdeel van het Institute of Environmental Biology van de UU.

Brinkhuis en medewerkers publiceerden de laatste jaren al regelmatig samen met NIOZ onderzoekers in wetenschappelijke toptijdschriften als Nature en Science. De publicaties betroffen vooral de condities rond de Noord- en Zuidpool tijdens de ‘broeikas aarde’ van ongeveer 50 miljoen jaar geleden. Uit dit onderzoek werd duidelijk dat de temperatuur en de kooldioxide concentraties in de lucht nauw gecorreleerd zijn. De polaire gebieden warmden sterker op dan de tropen, wat ook voor de toekomst wordt verwacht. Ook draaien NIOZ wetenschappers mee in het onderwijs van zijn groep aan de UU.

Als NIOZ directeur ziet Brinkhuis belangrijke uitdagingen voor zich, zoals het verbreiden van het maatschappelijke besef van het belang van de oceanen en kustzeeën voor de duurzaamheid en het welzijn van onze planeet en het verder nationaal en internationaal uitbouwen van de productiviteit en impact van het NIOZ, inclusief de integratie met het CEME in Yerseke.

Op donderdag 19 mei is Brinkhuis door het NIOZ bestuur aan het personeel op Texel voorgesteld.

Bron: NIOZ, 19 mei 2011