Reddingsbrigade neemt eigen ontworpen RIB in de vaart

Vandaag presenteert de Reddingsbrigade Nederland hun nieuwe zelfontworpen RIB, de RNR 490 tijdens Rescue Vlissingen. “Het casco hebben we laten maken bij Roodnat in IJmuiden en de tubes (de opblaasbare gedeeltes) zijn van dik Hypalon gemaakt. En verder hebben wij zelf de boot helemaal afgebouwd. Alle kennis hebben wij in huis voor de motoren, de elektra en polyester. We zijn heel blij met het resultaat”, aldus Kees Buis, woordvoerder en lid van de werkgroep ‘Nieuwe boot’. 

De RNR 490 is een RIB, oftewel een onbuigbare opblaasbare boot, gebaseerd op de onderzijde van de Rescue 3. ,”Maar dan met Hypalon ’tubes’ in plaats van polyester”, vertelt Stephen Zwenger, hoofd Service Center van de Reddingsbrigade. Hij is ook lid van de werkgroep Nieuwe boot, die de RNR 490 heeft ontwikkeld in samenwerking met het Service Center. “Twee jaar geleden zijn we hierover gaan nadenken. Omdat er geen goede boot op de markt was in dit formaat.”

Supersterke Nederlandse kwaliteit
De RNR 490 is ideaal uitgebalanceerd, met een laag zwaartepunt vanwege de diep onderdeks geplaatste tank. In eigen beheer gebouwd. De boot heeft een groot werkdek, er is plaats voor twee liggende slachtoffers en zes geredde personen. Er is anti-slip op de bodem aangebracht en een slijtstrip op de kiel. Dit alles is van supersterke Nederlandse kwaliteit. Ook zijn er ruim voldoende opbergmogelijkheden. Het motorvermogen varieert van 50 tot 90 pk. Het adviesvermogen is 75 pk.

Koersvast en onzinkbaar
“De diepe V-bodem zorgt ervoor dat haarscherp sturen mogelijk is, en comfortabel varen in ruw water met hoge golven. De RNR 490 is koersvast en vaart droog. De tube van dik Hypalon heeft vijf luchtkamers en overdrukventielen, dat maakt het geheel onzinkbaar. Deze boot kun je makkelijk aanleggen bij andere vaartuigen, zonder schade te veroorzaken”, aldus Stephan.

Ontwikkelen van eigen reddingsboten
Reddingsbrigade Nederland ontwikkelt al jaren eigen reddingsboten. Na de vlet BRB (BondsReddingsBoot), Rescue 1, Rescue 2, Rescue 3 en RNR 430 is er nu de RNR 490.

Rescue Vlissingen
De RNR 490 is afgebouwd en vaarklaar gemaakt in de aanloop naar Rescue Vlissingen. Dat is het grootste internationale hulpverleningsevenement van Nederland.