Rederij MSC gaat opruimkosten van de verloren containers vergoeden

Rederij MSC wil alle opruimkosten van de 281 verloren containers vergoeden en zet zich in “totdat de laatste container gevonden is”, laat de rederij weten in een persbericht. Tijdens de storm in de nacht van dinsdag op woensdag verloor het containerschip ‘MSC Zoe’ de containers boven de Waddeneilanden. De stranden lagen vol met spullen uit de containers. Inmiddels zijn er 240 containers gelokaliseerd, 18 containers zijn aangespoeld en 222 liggen op de zeebodem. Er zijn nog 41 containers zoek. In totaal had het schip zo’n 8000 containers aan boord.

Rijkswaterstaat en MSC hebben de afgelopen dagen met sonarboten zoveel mogelijk containers geprobeerd te lokaliseren. Ook de Kustwacht heeft vanuit de lucht gezocht naar containers. Hoe de containers die op de zeebodem liggen geborgen moeten worden is nog niet bekend.

Veel hulp van vrijwilligers en het leger

Naast het leger zijn er ruim duizend vrijwilligers naar de waddeneilanden afgereisd om de stranden op te ruimen. Op zondag liet de burgemeester van Schiermonnikoog weten dat het niet meer nodig was om te komen, het overgrote deel was opgeruimd en het kleine eiland kon de drukte van alle vrijwilligers nauwelijks aan.


View on Twitter.

Aansprakelijkheid en strafrechtelijk onderzoek

Rijkswaterstaat en de Waddeneilanden hebben de rederij in Zwitserland aansprakelijk gesteld voor het verlies en de berging van de containers. Ook is er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld dat wordt uitgevoerd door het Team Maritieme Politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

De MSC Zoe ligt op dit moment nog in Bremerhaven.


View on Twitter.