Refit ‘Innovation’ bij Damen Verolme afgerond

Het installatieschip ‘Innovation’ van DEME heeft een ingrijpende refit gehad bij Damen Verolme. Het schip heeft de werf begin deze maand verlaten. De Innovation lag een aantal maanden bij Damen Verolme voor het vernieuwen van de achterste palen en het reviseren van de jacking motoren.

Innovation at Damen Verolme Rotterdam Foto 2
Innovation’ in het droogdok van Damen Verolme Rotterdam.

Innovatie is 147,5 meter lang en werkt op een elektrisch rack & pinion jacking-systeem. Het installatieschip heeft een track record in het installeren van funderingen in offshore windparken in heel Europa.

Na de droogdokperiode is Innovation vertrokken naar het SeaMade-project in de Belgische Noordzee om 58 funderingen te installeren.

De belangrijkste aanpassing van de refit was de herinstallatie van de achterste palen van elk 89 meter lang. De palen zijn versterkt om de verhoogde jacking operaties aan te kunnen en de installatiewerkzaamheden nog efficiënter uit te kunnen voeren.

De twee achterste palen zijn verwijderd en twee nieuwe stukken middensecties via de kade aangebracht, waarbij de gerenoveerde paal uiteindelijk uit drie delen werd geassembleerd. In totaal is per paal 47 meter vervangen.

Om de jacking motoren te reviseren, zijn alle 48 versnellingsbakken van de palen verwijderd, gereviseerd in de werkplaats van de scheepswerf en opnieuw geïnstalleerd op het schip. Extra algemeen onderhoudswerk voltooide de refit, waaronder een vernieuwing van de koelbox, onderhoud aan de spudcan shoes, vervanging van een achterschroef, kleine staalreparaties en de installatie van een nieuwe palengrijper.

‘Innovation’ in droogdok bij Damen Verolme Rotterdam.