Rijkswaterstaat: Olieruimen vordert gestaag

Het ruimen van de olie die de Nederlandse kust de afgelopen week besmeurde, vordert gestaag. Er is tot nu toe zo’n 125 kuub opgeruimd door Rijkswaterstaat: honderd kuub in Zeeland en 25 in Zuid-Holland.
Gisteren spoelde zo’n vijf kuub olie aan op de kust van Noord-Holland. Aan het opruimen hiervan is gisteren al begonnen. Ook deze olie is waarschijnlijk afkomstig van het vrachtschip Tricolor dat anderhalve week geleden bij bergingswerkzaamheden zo’n 200 kuub olie verloor. Hoewel ruim de helft van de olie al is opgeruimd, verwacht Rijkswaterstaat zeker nog vandaag en morgen nodig te hebben voor het opruimen van de resterende hoeveelheid weggelekte olie.
De ruimers zijn erg afhankelijk van het getij. Bij vloed kan worden gewerkt, maar bij eb moeten de ruimers hun werkzaamheden neerleggen. In Zuid-Holland wordt met twintig mensen gewerkt om de stranden van Hoek van Holland, Arendsduin en Scheveningen weer schoon te krijgen. In Zeeland is de ploeg olieruimers vijftig man sterk. Hier ligt de olie tien meter breed in kleine plakjes ten grootte van een euromunt op het strand. Gisteren spoelde ook olie aan op het strand van IJmuiden. Hier wordt nu met twee ploegen gewerkt om de olie van de stranden af te krijgen. Hoeveel olie er in totaal nog op de stranden van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland, is niet duidelijk.

Bron: Rijkswaterstaat, 05-02-2003;