Rotterdam beloont duurzame binnenvaartschepen

 

Foto: Liam Feenstra

In 2012 krijgen binnenvaartschepen met een Green Award certificaat in Rotterdam 15 procent korting op het binnenhavengeld. Schepen die heel weinig NOx en fijn stof uitstoten kunnen zelfs een korting tegemoet zien van 30 procent.

Green Award is een stichting die schepen certificeert die extra hebben geïnvesteerd in de kwaliteit en duurzaamheid van schip en bemanning. Het Havenbedrijf hielp vorig jaar een Green Award certificaat specifiek voor de binnenvaart te ontwikkelen. Inmiddels varen al meer dan 50 schepen rond met dit keurmerk (www.greenaward.org).

Schepen met voortstuwingsmotoren die 60% schoner zijn dan de emissienorm voor de binnenvaart (CCR fase II) voorschrijft, komen in aanmerking voor de 30% korting.. Dit zijn schepen die LNG (Liquified Natural Gas) als brandstof gebruiken of een combinatie van roetfilter/katalysator gebruiken. Op 25 november woerd het eerste LNG schip, de M.s. Argonon, gedoopt (www.deenshipping.com/argonon.htm).

Duurzame scheepvaart
Het ondersteunen van Green Award binnenvaart past in het beleid van het Havenbedrijf om duurzame scheepvaart te stimuleren. Bijna twintig jaar geleden stond het Havenbedrijf aan de basis van Green Award. Vorig jaar was het een van de initiatiefnemers voor de ontwikkeling van de Environmental Ship Index (www.wpci-esi.org), een ranglijst van schone zeeschepen. Op basis daarvan krijgen dit jaar de 25 schoonste zeeschepen die dit jaar in Rotterdam arriveren een reductie van gemiddeld vijf procent op het havengeld.

De incentive van het Havenbedrijf is tot stand gekomen in overleg met de binnenvaartorganisaties

Meer… Port of Rotterdam