Rotterdam enige aandeelhouder zelfstandig havenbedrijf

ROTTERDAM (ANP) – De gemeente Rotterdam blijft voorlopig voor 100  procent aandeelhouder van het verzelfstandigde havenbedrijf. Andere overheden kunnen op termijn deelnemen, maar hebben daar nog geen concrete plannen voor, aldus het Gemeentelijk Havenbedrijf (GHR) en de gemeente donderdag. De verzelfstandiging van het bedrijf in de N.V. Haven van Rotterdam moet 1 januari 2004 een feit zijn. 


Het college van burgemeester en wethouders benoemt de raad van  commissarissen en de directie. Het is nog niet duidelijk of  havenwethouder W. van Sluis (LR) president-commissaris wordt. De  gemeenteraad wil dat graag. Het havengebied blijft eigendom van de  gemeente. De N.V. krijgt dat in erfpacht. 


Het havenbedrijf gaat zelfstandig verder “om de commerciele slagkracht te vergroten en de concurrentie met andere havens, zoals  Antwerpen en Hamburg, beter aan te kunnen”. Volgens directeur W.  Scholten van het GHR “knoeit de overheid met tijd.  Overheidsprocessen hinderen in tijd waardoor je niet snel kunt  reageren.” Scholten wil meer maatwerk. “Anders keert het zich op  termijn tegen ons.” Wethouder Van Sluis noemt de gemeente voor het  bedrijfsleven geen betrouwbare partner, omdat er elke vier jaar een andere havenwethouder zit. 

Bron: ANP – Waterland.net, 16-05-2003;