Royal IHC laat SAPURA JADE succesvol te water

  • binnenland

IHC Merwede heeft met succes de pijpenlegger SAPURA JADE te water gelaten op de werf in Krimpen aan den IJssel. De tenaamstelling is verricht mevrouw Belle de Bruin, Managing Director van de Indofin Groep.

Eerder op de dag werd ook het zusterschip de SAPURA ÔNIX te naam gesteld, door mevrouw Dahlia Abdul Aziz, echtgenote van dhr. Alex Monsen, JV Board Member en VP van New Build/ Senior Vice President van Seadrill.

Dit schip is de vierde 550 ton pijpenlegger in een serie van in totaal vijf pijpenleggers voor Sapura Navegação Marítima, een joint venture tussen SapuraKencana en Seadrill. Deze vijf schepen zijn compleet geïntegreerde offshore schepen, volledig ontworpen, geëngineerd en gebouwd door Royal IHC. Na oplevering gaat de SAPURA JADE, net als de zusterschepen SAPURA DIAMANTE, SAPURA TOPÁZIO en SAPURA ÔNIX voor Petrobras diepzee-olievelden ontwikkelen voor de kust van Brazilië.

De SAPURA JADE is, net als de SAPURA ÔNIX, uitgerust met een binnen IHC ontworpen pijpenleginstallatie. Deze bestaat uit twee benedendekse opslagcarrousels met een capaciteit van respectievelijk 2.500 en 1.500 ton. Een verstelbaar pijpenlegsysteem met een top tension van 550 ton wordt geïnstalleerd voor het plaatsen van flexibele pijpleidingen. De positie van de pijpenleginstallatie is dusdanig dat er veel ruimte is op het dek. Ook het custom-designed control-systeem is een IHC ontwerp en integreert elk aspect van de pijpenleginstallatie.

“In 2012 tekenden we een contract met Sapura Navegação Marítima voor twee pijpenleggers”, zegt Arjan Klijnsoon, IHC’s Executive Director Marketing & Sales. “In augustus 2013 tekenden we een contract voor nog eens drie schepen.

“Met een totale order van 5 schepen heeft Sapura Navegação Marítima ons een groot project toevertrouwd. De bouw en tewaterlatingen en leveringen van deze schepen liggen op, of zelfs voor op schema en de al opgeleverde schepen presteren boven verwachting, hetgeen bewijst dat we een betrouwbare partner zijn voor dit soort complexe projecten.”

Aanvullende informatie:
Naam SAPURA JADE
Type 550 ton pijpenlegger
Klant Sapura Navegação Marítima
Bouwer IHC Offshore & Marine B.V.
Lengte 145,9 m
Breedte 29,9 m
Holte 13 m
Diepgang (operationeel) 7,2 m
Diepgang (max.) 8,3 m
Draagvermogen (operationeel) 10.727 ton
Draagvermogen (max.) 13.402 ton
Accommodatie 120 personen

Meer… IHC Merwede

Related news

List of related news articles