Schoonmaakrobot nu ook in Belgische havens

Fleet Cleaner mag nu ook in de Belgische havens Antwerpen, Gent en Zeebrugge scheepsrompen reinigen. Dit doen zij met een speciaal ontwikkelde schoonmaakrobot die met behulp van hogedruk waterjets de aangroei op de scheepshuid verwijdert.

Fleet Cleaner

Met deze vergunning van de autoriteiten biedt Fleet Cleaner haar diensten nu 24/7 in de hele ARAG regio aan.

Het schoonmaken gebeurt tijdens het laden en lossen in de haven. De robot wordt bestuurd vanaf het werkschip. De verwijderde aangroei wordt opgevangen en naar een afvalwater filtersysteem aan boord van het werkschip gepompt. Met deze manier van reinigen zijn er geen duikers nodig.

Door de scheepshuiden schoon te houden verbruiken de schepen minder brandstof.

Voordat Fleet Cleaner met hun schoonmaakrobot aan de slag mocht in België zijn er testen gedaan om te kijken wat voor impact dit op het water heeft. Er zijn watermonsters genomen van het gefilterde water dat weer geloosd wordt in de haven. De monsters zijn geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium en goed bevonden. Het filtersysteem en het opvangsysteem werken goed en het heeft een minimale impact op het milieu. Het afvalwater wordt gefilterd tot 1 micron en dan geloosd in de haven. De verzamelde aangroei wordt in big bags verzameld en door een erkend afvalverwerker op de kant verwerkt.