Fleetcleaner bij Vopak Terminal in Rotterdam

Scheepsreiniging van tankers kan tijdens het laden en lossen bij Vopak-terminals in Rotterdam

Fleet Cleaner heeft een ATEX-gecertificeerde installatie geïntroduceerd. De innovatieve ROV voor scheepsreiniging en de gehele installatie, inclusief werkschip, is ontworpen om veilig naast tankers te opereren tijdens hun laad- en losoperaties op de terminal of bij overslag van schip naar schip.
De ATEX-gecertificeerde installatie is sinds begin 2021 operationeel, met de eerste succesvolle demonstratie op de Vopak Europoort-terminal in de haven van Rotterdam.

Fleetcleaner bij Vopak Terminal in Rotterdam
Fleetcleaner bij Vopak Terminal in Rotterdam
Fleetcleaner bij Vopak Terminal in Rotterdam.

Omdat Vopak voortdurend innoveert binnen hun terminalactiviteiten, waren ze trots om deze innovatieve dienst op hun eigen terminal te mogen ontvangen. Sindsdien hebben de havenautoriteiten van Antwerpen en Amsterdam deze operaties ook toegestaan, en vele petroleumterminals hebben eveneens goedkeuring gegeven voor deze diensten. Fleet Cleaner is nu continu bezig met het reinigen van tankers terwijl deze bij de terminal liggen.

De unieke schoonmaakrobot van Fleet Cleaner maakt gebruik van hogedruk water om aangroei van de romp bij schepen te verwijderen tijdens het laden en lossen in de haven. De verwijderde aangroei wordt opgevangen en verpompt naar een filterinstallatie aan boord van het werkschip waar het vervuilde water gefilterd wordt. De volledige operatie wordt uitgevoerd zonder duikers, en de robot wordt bestuurd vanaf het werkschip. Het bedrijf biedt ook volledige onder water inspecties in de ARAG-regio, klasse-inspecties en indien nodig het polijsten van de schroef.
Fleet Cleaner biedt zijn diensten 24/7 aan in de hele ARAG-regio.

Onder water reiniging van de scheepshuid voor petroleumtankers is altijd een operationele uitdaging geweest. Net als bij elk ander scheepstype, raakt de romp van tankers vervuild, waardoor het brandstofverbruik met 5-10% toeneemt. Het schoonmaken van een tanker resulteert altijd in stilligtijd van het schip, omdat het schip gereinigd wordt op een ankerplaats of op boeien of palen in havens. Op die manier leidt het reinigen van de scheepshuid onvermijdelijk tot een ongewenste en dure periode waarin het schip niet operationeel kan zijn.