Seigla polyester vissersvaartuigen naar Europa

De IJslandse vissersbootbouwer Seigla heeft een polyester boot ontwikkeld, die vele voordelen biedt ten opzichte van stalen boten. Het bedrijf introduceert deze boot nu in Europa.
Seigla is de eerste commerciële vissersboot bouwer in de wereld die de ‘vacuum infusion’ methode toepaste in het productieproces. In andere industrieën, denk aan de bouw van Formule 1-wagens, vliegtuigen en auto’s, wordt deze techniek al langer gebruikt.
De voordelen van ‘vacuum infused polyester’ zijn onder meer dat het zeker 50% lichter is dan staal, waardoor minder brandstof verbruikt wordt en een hogere snelheid kan worden bereikt, maar het materiaal is wel minstens even sterk als staal; ‘vacuum infused polyester’ isoleert, waardoor er minder condensvorming is en heeft een zeer lange levensduur; het is gemakkelijk te repareren en te onderhouden.
Naast het ‘vacuum infused polyester’ introduceert Seigla ook de computergestuurde vallende kiel, waarvoor het bedrijf dit jaar in Noorwegen een innovatieprijs in ontvangst mocht nemen. Deze kiel is uniek op gemotoriseerde boten. De voordelen van de vallende kiel zijn:
– Meer stabiliteit.
– Gecombineerde planerende boot en displacement boot.
– Makkelijker te manoeuvreren omdat de boot om zijn as draait
– Hogere productiviteit
– Kortere reistijd, dus meer tijd om te vissen.
De kiel wordt bediend via een touch screen. Hiermee kan de gebruiker alles naar eigen wens instellen en met één druk op de knop kan de kiel bediend worden.

Bron: Navingo, 27-08-2008;