Shell maakt meer winst op chemie en schrapt banen in olie

Shell wil dit jaar nog eens honderden banen schrappen in Rijswijk en Amsterdam, zo meldt NOS. Shell wil nog niet zeggen om hoeveel banen het gaat omdat zij nog in gesprek zijn met de ondernemingsraad. De banen zullen verdwijnen bij de afdeling ‘Projects and technology’ van Shell Global Solutions. Doordat het bedrijf zich steeds minder richt op de olie- en gaswinning maar meer op de handel en verwerking van olie en gas komen zij tot deze beslissing. 

Afgelopen kwartaal 1,54 miljard dollar winst gemaakt
In het afgelopen kwartaal heeft het bedrijf bijna een derde meer winst gemaakt dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De chemietak van het bedrijf en het raffineren van olie leverden veel winst op. Met het oppompen van olie was de winst kleiner. De olieprijs is wel iets hoger dan vorig jaar maar nog relatief laag, zo’n 50 dollar per vat. Het bedrijf let op de kosten en wil daarom banen schrappen.

Meer gas minder olie
Doordat Shell in 2015 het Britse gasproductiebedrijf BG heeft overgenomen wordt het steeds meer een gasbedrijf. Het bedrijf maakte meer winst met gas dan met de productie van olie in het afgelopen kwartaal.