Singapore uitvalsbasis voor militaire beveiligingsteams

Twee leden van een VPD op het dek van een schip dat zij beschermen. Archieffoto: Ministerie van Defensie

Nederlandse militaire beveiligingsteams die meevaren op koopvaardijschepen gaan de haven van Singapore als uitvalsbasis gebruiken, voor onder meer de opslag van wapens en munitie. Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, tekende hiervoor vandaag de overeenkomst. Hij deed dat in Singapore namens minister Hillen.

Naast marineschepen voor de kust van Somalië, besloot het kabinet vorig jaar ook tot de inzet van beveiligingsteams van zwaarbewapende mariniers. De zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD’s) aan boord beschermen kwetsbare koopvaardijschepen. Nederland is sinds 2008 actief betrokken bij de bestrijding van piraterij.

Grotere inzetbaarheid
De inzet van VPD’s vergt veel voorbereiding. Zo moeten vergunningen worden aangevraagd voor het transport van wapens en munitie naar de havens van vertrek. Dit kost tijd en gaat ten koste van de flexibiliteit. Daarom zocht Defensie naar alternatieven. Borsboom: “Door materieel op strategische plaatsen op te slaan, wordt het traject aanzienlijk versneld en de inzetbaarheid van onze VPD’s vergroot”. In de overeenkomst is ook het gebruik van de militaire luchtmachtbasis Lebar opgenomen.

Meer… Defensie