Sleephopperzuiger ‘Scheldt River’ van DEME gedoopt

De sleephopperzuiger ‘Scheldt River’ is op 29 september officieel gedoopt aan het hoofdkantoor van DEME in Zwijndrecht, België. Het baggerschip is gedoopt door Veerle Hegge, echtgenote van Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen.

De Scheldt River heeft een hopperinhoud van 8.400 m³ en is het tweede baggerschip in de vloot van DEME waarvan de motoren op twee soorten brandstof werken. Het ultramoderne schip kan ook door LNG worden aangedreven, wat de uitstoot van zwavel, NOx en atmosferische deeltjes vermindert. De ‘Scheldt River’ presteert goed in ondiep water en voldoet ruimschoots aan alle huidige emissie-eisen, ook binnen emissiecontrolegebieden zoals de Noordzee.

Het schip is gebouwd door Royal IHC in Nederland. Scheldt River maakt deel uit van het meerjarige vlootinvesteringsprogramma van DEME dat focust op het verhogen van de productiviteits- en milieu-efficiëntie.

Innovatief ontwerp
Scheldt River is uitgerust met een tweetraps tandwielkast en gecombineerde schroefdrukbesturing, wat een brandstofbesparing van minstens 10% oplevert tijdens baggeroperaties. Het schip beschikt ook over een Dynamic Positioning & Dynamic Tracking (DP/DT)-systeem. De baggerpomp van de Scheldt River wordt aangedreven door een hybride dieseldirect plus elektrische motor. De Scheldt River is ook uitgerust met een “one man bridge operation”, heeft een verhoogde efficiëntie en is gemakkelijk te bedienen. Scheldt River is ontworpen en gebouwd voor uitgebreide droogdokservice (7,5 jaar), waardoor er minder tijd verloren gaat in het droogdok.

DEME breidt baggervloot uit 
Eerder dit jaar voegde DEME de dual fuel sleephopperzuiger ‘Minerva’ toe aan haar vloot. Het schip voert momenteel baggerwerken uit voor het offshore windmolenpark Rentel voor de Belgische kust. Binnenkort worden de Scheldt River en de Minerva ingezet voor de voorbereiding van de zeebodem voor het Modular Offshore Grid van Elia (of het zogenoemde stopcontact) in de Noordzee. In de komende twee jaar wordt de baggervloot verder versterkt met de sleephopperzuiger ‘Bonny River’ (2018) en de cutterzuiger ‘Spartacus’ (2019).