ss Rotterdam wordt geen monument

Rotterdam – Het stoomschip Rotterdam, onlangs aangekocht door de Rotterdamse RDM-groep, komt niet in aanmerking voor een status als monument. Ook kan het schip niet worden geplaatst op de lijst Wet Behoud Cultuurbezit. Wel moet, zo vindt de Raad voor Cultuur, de Rijksoverheid zich het lot van de ss Rotterdam aantrekken.


De raad heeft op verzoek van de vorige staatsecretaris Van Leeuwen (Cultuur) zich gebogen over de vraag of het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn op grond van de Monumentenwet als monument kan worden aangewezen. Dat kan niet, concludeert de raad, omdat de Monumentenwet slechts onroerende goederen van cultuurhistorische, ethische of wetenschappelijke waarde ouder dan vijftig jaar betreft. Het schip heeft in september 1959 zijn eerste reis gemaakt.


De nieuwe staatssecretaris Van der Laan heeft recent RDM-eigenaar J. van den Nieuwenhuyzen van het advies van de Raad voor Cultuur op de hoogte gesteld. Daarbij heeft zij ook aangegeven het advies nog nader te zullen bestuderen.


 

Bron: Rotterdams Dagblad, 24-06-2003;