Stadswandelingen en re-enactment show rond ‘Groningen 70 jaar bevrijd’

In aansluiting op de tentoonstelling ‘Groningen 70 jaar bevrijd’ organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum samen met Battlefield Tours stadswandelingen langs de sporen van de bevrijding in 1945. De eerste stadswandeling vindt plaats op zaterdag 4 juli. Daarnaast vindt er een speciale re-enactment show op de binnenplaats van het museum plaats op zaterdag 8 augustus.

Stadswandeling 4 juli, 22 augustus en 5 september
Waar de Slag om Ortona vaak “Little Stalingrad” wordt genoemd, werden bij de aanval op Groningen vijfmaal zoveel soldaten ingezet. Bij Ortona vielen echter wel veel meer doden (meer dan 1000 tegenover iets meer dan 40 in Groningen). Tijdens deze Battlefield Tour in Groningen bezoeken de deelnemers verschillende plekken die centraal hebben gestaan tijdens de gevechten in de stad Groningen. De data zijn 4 juli, 22 augustus en 5 september.

Re-enactment show op 8 augustus
Op zaterdag 8 augustus is er van 11.00 tot 16.00 uur een living re-enactment show op de binnenplaats van het museum. Leden van de historische groep ‘Etor 40-45’ en leden van ‘Keep them Rolling’ presenteren op de binnenplaats een kampement en displays, waar de bezoekers een indruk kunnen krijgen van hoe het leven van de soldaten in Groningen tijdens de bevrijdingsdagen in april 1945 er uit heeft gezien. Hierbij zullen ook bijzondere originele voertuigen te bewonderen zijn, zoals motoren en een Dodge GMC truck uit 1945.

Instaprondleiding door Joël Stoppels
Tijdens deze bijzondere dag zal Joël Stoppels, eigenaar Battlefield Tours en tevens gastconservator van de expositie, twee gratis instaprondleidingen verzorgen door de expositie in het museum. Tijdens deze rondleiding krijgt u bijzondere achtergrondinformatie over deze expositie en de spannende dagen in april 1945. De instaprondleidingen starten om 12.00 uur en om 15.00 uur. Startpunt: balie van het museum. Duur: circa 1 uur.

Toegang en kosten
Deelname aan de stadswandeling kost €15,- p.p. Voor meer informatie en aanmelding, kijk op www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl Bezoek aan de re-enactment show op de binnenplaats op 8 augustus is gratis. Voor toegang tot het museum gelden wel de standaardprijzen. Voor de instaprondleiding zelf betalen deelnemers geen kosten; deelnemers betalen wel de standaardprijzen tot het museum. De tentoonstelling is van 10 april t/m 6 september 2015 te zien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Brugstraat 24 te Groningen.