Sterke zeemansverhalen, shanty’s en gerookte vis

Tijdens het Maritiem festival van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen op zaterdag 12 en zondag 13 augustus kunnen liefhebbers van zeeliederen en shanty’s hun hart ophalen in het buitenmuseum. Verschillende koren uit binnen- en buitenland zingen zeemansliederen uit alle windhoeken. Naast de muziek zijn er allerlei demonstraties te zien en activiteiten te doen.

Zoals een visje eten, een MSC duurzaam visspel spelen, demonstraties scheepsknopen maken of meevaren op het onderzoeksschip Hessel-Snoek. Met dit schip wordt de bodem van het IJsselmeer afgespeurd naar archeologische bodemvondsten met behulp van sonar apparatuur.

‘s Nachts vissen en overdag vaartocht over het IJsselmeer
Het jaarlijkse festival is een vaste waarde in de programmering van het Zuiderzeemuseum. In dit weekeinde komen de leden van de Vereniging Botterbehoud naar de Marker haven in het buitenmuseum. ‘s Nachts wordt er gevist en overdag wordt er met museumbezoekers gevaren. Tijdens een vaartocht over het IJsselmeer leren bezoekers alles over de geschiedenis van de visserij.

Draaiende scheepsmotoren
Ook zijn er diverse draaiende scheepsmotoren te zien, waarvan één met een groot vliegwiel.

Het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.