Terugkeer ss Rotterdam in gevaar door gebrek aan ligplaats

De Stichting Behoud Stoomschip Rotterdam heeft brandbrieven gestuurd naar de Rotterdamse wethouders van Sluis en Pastors alsmede enkele gemeenteraadsleden, waarin erop wordt aangedrongen de unieke kans niet verloren te laten gaan om ss Rotterdam terug te krijgen in de stad. Dat gevaar dreigt namelijk, nu de investeerder heeft aangegeven zich terug te trekken uit het project. De reden is dat vooralsnog geen van zijn voorkeurslocaties beschikbaar is gesteld.

In de Rijnhaven, de eerste keuze, zou het schip het uitzicht belemmeren vanuit de nog te bouwen appartemententorens op de Wilhelminakade. Verder heeft de brandweer negatief geadviseerd over alle locaties aan de rivier, waarmee de eveneens favoriete Parkkade is afgeschreven. Reden is het risico van “plasbranden” als gevolg van binnenvaartcalamiteiten. De resterende locaties worden als te afgelegen beschouwd voor een economisch verantwoorde exploitatie.

In de brieven heeft de stichting erop gewezen dat het schip op diverse posities in de Rijnhaven kan worden gelegd met voldoende afstand tot de appartementen. Voor de rivierkades zouden veiligheidsmaatregelen als drijvende schermen moeten worden overwogen in plaats van de totale uitsluiting van de mogelijkheid. Anders dan in 1997 is er nu een particuliere investeerder die 40 miljoen euro in het project wil stoppen. De boot nu nog missen, dat zou een historische fout zijn!

Bron: Stichting Behoud Stoomschip Rotterdam, 02-02-2003;