Vaar mee tijdens PreSail IJmond

Altijd al een keer willen zeilen op de zee? Dat kan tijdens PreSail IJmond op 15 en 16 augustus. Vanuit de haven van IJmuiden vertrekken de Eendracht en de Morgenster voor een vier uur durende vaartocht. U hoeft geen ervaren zeiler te zijn om heerlijk uit te waaien.

De Eendracht is Nederlands grootste gaffeltopzeilschoener, ook wel driemastschoener genoemd. Het schip is bijna 60 meter lang, 13 meter breed en steekt 5 meter diep. De Eendracht valt in de A-klasse schepen, ook wel tall ships genoemd. Tijdens PreSail IJmond kunt u op 15 augustus samen de zeilen hijsen of het schip besturen, maar ook aan dek genieten van alles wat er aan boord gebeurt. De bemanning, die grotendeels uit vrijwilligers bestaat, geeft u graag een rondleiding, bijvoorbeeld naar de machinekamer. Ook kunnen ze u alles vertellen over de bijzondere reizen die het schip maakt.

De Morgenster is één van de markantste verschijningen van de Nederlandse chartervloot. Het is een dwarsgetuigd zeilbrik met stalen romp van bijna 50 meter lang. Het zeilschip bevat authentieke details en hedendaagse luxe, waardoor het geschikt is voor lange zeereizen. Het schip begon als haringlogger en wordt momenteel ingezet als zeilopleidingsschip. Tijdens PreSail IJmond kunt u op 16 augustus meevaren. De ra-zeilen en de imposante afmetingen van het schip maken het voor zeilers van alle niveaus tot een echte belevenis! Er is voor alle gasten klimtuig aanwezig om veilig in de masten te kunnen klimmen.

De vaartochten op 15 augustus (Eendracht) en 16 augustus (Morgenster) duren van 11.00 tot 16.00 uur. Deelname kost 60 euro per persoon. De prijs voor jongeren tot en met 25 jaar bedraagt 40 euro. Deelnemers worden ontvangen met koffie, thee en koek. De lunch bestaat uit soep met verschillende broodjes, belegsoorten en salades. Ter afsluiting wordt door de bemanning een borrelgarnituur geserveerd. Drankjes en souvenirs zijn aan boord te koop (tegen contante betaling).

Tickets zijn te bestellen via www.presailijmond.nl/ticketshop. Zie ook www.eendracht.nl en morgenster.frisian-sailing.com.