VIDEO: Oasis of the Seas trekt veel bekijks in Rotterdam

OasisOfTheSeasRotterdam

Op 30 september om 2 uur ‘s nachts arriveerde de Oasis of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld, aan de Wilhelminakade van de Cruiseport Rotterdam. Om 10.30 verliet het schip van Royal Carribean de Cruiseport om naar het droogdok van Keppel Verolme te varen. Daarvoor waren eerst 5400 passagiers en 1500 bemanningsleden van boord gegaan, 1000 werklieden kwamen vervolgens weer aan boord om tijdens de tocht naar de Botlek alvast aan de slag te gaan met de onderhoudswerkzaamheden.

Oasis of the Seas zal tot 14 oktober bij Keppel Verolme liggen voor onderhoudswerkzaamheden, daarna legt ze weer aan bij de Cruiseport Rotterdam om ’s middags te vertrekken naar South Hampton. In twee weken tijd zullen er verscheidene onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd, zoals het inspecteren en verven van de romp onder de waterlijn en het vervangen van de vloerbedekking. Ook wordt één van de dieselmotoren vervangen. Dit zal worden gedaan via de bodem van het schip. Harold Linssen, managing director van Keppel Verolme: “Wij zijn zeer verheugd dat Royal Caribbean onze werf heeft gekozen voor het onderhoud van de Oasis of the Seas. De verbouwing zorgt voor een nieuwe impuls van de ervaring aan boord, helemaal voor passagiers die regelmatig een cruise maken met dit schip. Voor Keppel Verolme is het ook een unieke manier om voor PR te zorgen. Het is heel belangrijk voor ons om jongeren enthousiast te krijgen voor ons vak en om scholen enthousiast te krijgen voor techniek.”

De aankomst en het vertrek van het cruiseschip zorgde voor veel aandacht en logistiek geregel. De 5400 en 1500 bemanningsleden verlieten de Wilhelminakade voornamelijk via bus of auto, tijdens de ochtendspits. Vanwege de vele aandacht die er van te voren was voor de Oasis of the Seas stonden er daarnaast veel mensen te kijken op de Wilhelminakade, Erasmusbrug of op de kade. Mai Elmar, directeur van Cruiseport Rotterdam: “Het is heel bijzonder wat een groot schip als de Oasis of the Seas doet met de emoties in een stad als Rotterdam. Dit bewijst weer eens hoe verweven de stad en haven zijn. Wanneer schepen binnenkomen bij de Cruiseport, dan brengt dit de haven de stad weer binnen. Er zijn maar enkele werven in de wereld die een dergelijk groot schip kunnen ontvangen, en Keppel Verolme is daar één van . Daarnaast zijn er maar enkele cruisehavens, waar een passagiersschip van dit formaat kan aanleggen en wij zijn daar één van.”

Navingo, Anne Kregting