Vliegtuigbom uit Tweede Wereldoorlog geruimd uit de Maas

De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog die tijdens graafwerkzaamheden van Rijkswaterstaat in de Maas bij Venlo werd ontdekt, is zondag 24 september succesvol geruimd. 

De bom is zondagochtend door experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) vakkundig verwijderd uit de Maas ter hoogte van Tegelen. De zogenoemde 500-ponder werd eerst gedemonteerd. Zodra de ontsteker verwijderd was, ging de bom per werkschip naar de Ankerkade in de Venlose haven. Vervolgens is het explosief met een vrachtwagen naar de springlocatie aan de Newtonweg vervoerd, in de oksel van knooppunt Zaarderheiken, en daar tot ontploffing gebracht.

Rijkswaterstaat en gemeente Venlo werkten in teamverband met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) om alles in goede banen te leiden tijdens de ontmanteling van de bom.

Verruiming vaargeul Maas
De vaargeul van de Maas bij Venlo wordt op diepte gebracht en verbreed zodat grotere schepen elkaar onbelemmerd kunnen kruisen of passeren. De werkzaamheden zijn gestart in mei, de volledige opdracht is eind 2018 afgerond. Het detectieonderzoek naar explosieven was al in februari gestart.