Voormalige KNRM-reddingboten te bezichtigen

highlander

Vloot van zeven reddingboten vaart rondje IJsselmeer. Wie wil zien hoe reddingboten er vroeger uitzagen of tegenwoordig nog rondvaren als pleziervaartuig, kan vanaf 31 mei rond het IJsselmeer zeven oude reddingboten bezichtigen.

Van 31 mei t/m 8 juni 2013, varen zeven voormalige reddingboten een promotietocht langs diverse IJsselmeerhavens om geld en donateurs te werven voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Aan de tocht doen mee:

De reddingboot Prins Hendrik (bouwjaar 1951), die dienst deed in Den Helder; de Arthur (bouwjaar 1940) die in de oorlog haar reddingwerk begon in Scheveningen; de Knokkels (1975), die 30 jaar lang de reddingboot van Hindeloopen was; de Highlander, een voormalige Engelse reddingboot; de K.F. Sluys (1948), die in Enkhuizen dienst heeft gedaan en de President Steijn (1939), die in Egmond aan Zee was gestationeerd.

In Enkhuizen wordt de voormalige reddingboot K.F. Sluys in de schijnwerpers gezet. Dit schip werd de afgelopen jaren volledig gerestaureerd en is in oude glorie te bewonderen.

Programma:
Vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni (ochtend) in Medemblik
Zaterdag 1 juni (avond) en zondag 2 juni in Enkhuizen
Maandag 3 juni (middag/avond) in Lelystad
Dinsdag 4 juni (avond) in Huizen
Woensdag 5 juni (avond) en donderdag 6 juni in Elburg
Vrijdag 7 juni (avond) op Urk.

De havens die worden bezocht zijn tevens thuishaven voor huidige reddingboten van de KNRM. Als de reddingboten in de havens liggen zijn ze voor het publiek te bezichtigen en de bemanning vertelt graag over de reddingen die deze schepen in het verleden hebben verricht en over het hedendaagse reddingwezen. De huidige eigenaren zijn allemaal lid van de nautische vereniging Oude Reddingsglorie, die zich inzet voor het behoud van het varend erfgoed van de KNRM. Inmiddels zijn 46 reddingboten aangesloten bij de vereniging.

Kijk voor alle informatie over de vereniging en en afbeeldingen van de voormalige reddingboten op www.oudereddingsglorie.nl.

Meer… KNRM