Waterpeil grote rivieren stijgt weer

Het peil van de Rijn bij Lobith is zaterdag voor het eerst in lange tijd weer gestegen. Vanochtend bereikte de rivier een stand van 7.37 meter boven NAP. Het infocentrum Binnenwateren verwacht de komende dagen nog een stijging tot 7.65 meter. Normaal in deze tijd van het jaar is een hoogte van 9.50 meter.


Het eenrichtingsverkeer voor schepen dat op de IJssel gold, is weer opgeheven. Door de regenval van de afgelopen dagen is het waterpeil in de IJssel zo gestegen dat schepen elkaar weer kunnen passeren.


De waterstand in de grote rivieren is sinds begin augustus door de aanhoudende droogte flink gedaald. Op 18 augustus zakte de Rijn bij Lobith onder de 7.22 meter boven NAP, de laagste stand die tot dan toe ooit was gemeten. Daarna bereikte de rivier nog diverse malen nieuwe historische dieptepunten. De afgelopen week schommelde de waterstand rond de 6.91 meter boven NAP, de laagste stand ooit. Om de rivieren in Nederland weer naar een normaal peil te brengen, is een lange periode van veel regenval in het Duitse stroomgebied van de Rijn nodig.

Bron: Min V&W, 08-10-2003;