Wereldhavendagen. Foto, Anne Reitsma

Wereldhavendagen maakt programma bekend

De Wereldhavendagen heeft op 17 juli een groot deel van het programma bekendgemaakt voor de 44e editie op 3, 4 en 5 september 2021. Tijdens het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland maken jong en oud kennis met de mogelijkheden van de Rotterdamse haven via een divers programma in de haven, in de stad en online. Met het thema ‘Port Of Opportunities’ ontdek je tijdens de Wereldhavendagen alle kansen en mogelijkheden die de Rotterdamse haven en zijn bedrijven te bieden hebben.

Wereldhavendagen. Foto, Anne Reitsma
Wereldhavendagen. Foto, Anne Reitsma
Wereldhavendagen. Foto, Anne Reitsma

Geheel in dit thema, heeft de Stichting Wereldhavendagen bij het samenstellen van het programma gedacht in mogelijkheden. Er is gekozen voor een vorm waarbij bezoekers zich te allen tijde aan de geldende maatregelen rond covid-19 kunnen houden.

“Het excursieprogramma vormt iedere editie een hoogtepunt van het programma van de Wereldhavendagen,” zegt Sabine Bruijnincx, directeur van Stichting Wereldhavendagen. “We zijn dan ook ontzettend blij dat we na een jaar van afwezigheid onze bezoekers weer mee kunnen nemen het havengebied in. Zo kun je met eigen ogen zien hoe de Rotterdamse haven allerlei facetten van ons leven mogelijk maakt. En jongeren maken kennis met alle kansen die de haven biedt voor een mooie maritieme of technische carrière.”

Excursies

Bezoekers van de Wereldhavendagen kunnen dit jaar de Rotterdamse haven en zijn bedrijven weer ontdekken via diverse excursies. Zo zie je hoe producten die we dagelijks gebruiken bij innovatieve bedrijven als bp Nederland, chemiebedrijf Huntsman of Shell Pernis tot stand komen. Daarnaast bieden Havenbedrijf Rotterdam, Inside Rotterdam, Rotterdam Tours en BoTu Wandelen diverse wandel – en fietsexcursies aan, die niet alleen langs de bedrijvigheid van de haven leiden, maar ook door de onverwachte stukken natuur die je in dit gebied vindt.
Voor wie liever op het water zit, zijn er diverse rondvaarten van het Maritiem Museum, Spido, de Rotterdam Leisure Group, Partyboot De Rotterdammer, Salonboot De Maze of – wanneer je van wat meer snelheid houdt – Rotterdam RIB-Adventure. Voor wie ten slotte graag vliegt, biedt Helicentre helikoptervluchten over het havengebied aan.

In de stad

Ook in de stad is er voor liefhebbers van de haven volop programma. Op de Parkkade kunnen bezoekers terecht bij de ‘Koninklijke Marine Experience’, een educatief en interactief programma over de carrièremogelijkheden bij de Koninklijke Marine. Deze is op zaterdag en zondag geopend voor alle bezoekers en is gratis, maar er dient wel van tevoren een tijdslot gereserveerd te worden via de website van de Wereldhavendagen.

Bij de excursies van Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard ontdekken bezoekers hoe we in Rotterdam droge voeten en schoon water houden. Onder water kun je bij de excursie van de iconische Maastunnel, hoog en droog zit je juist bij de excursies van de Rotterdamse Dakentour. Rotterdam Tours leidt bezoekers rond in bijzondere wijken met veel havengeschiedenis zoals Katendrecht, de Oude Havens of de Wilhelminapier. In de Leuvehaven kun je terecht voor een rondvaart met de plasticvissers van Plastic Whale.

Voor wie in de stad wil kennismaken met de beroepen uit de Rotterdamse haven is er een wandelroute die op eigen houtje gevolgd kan worden. Deze leidt langs etalages in de stad en het Maritiem Museum, waar op de buitengevel de interactieve foto-expo ‘Werken in de Rotterdamse haven’ te zien is. Voor cultuurliefhebbers is er ten slotte een opera op het water, op de iconische zeesleper The Fighter.

De kaartverkoop voor de excursies van de Wereldhavendagen start 20 augustus. Alleen voor de Koninklijke Marine Experience kan voor 4 of 5 september nu al een gratis tijdslot gereserveerd worden via de website.

Online

Naast het uitgebreide programma van excursies en tours is er op zaterdag 4 september ook een digitaal programma: een spectaculaire, interactieve online havenshow. Presentator Richard Groenendijk ontvangt gasten in de studio, er zijn kijkjes achter de schermen bij bedrijven in de haven en toffe prijzen te winnen in de Wereldhavendagenquiz. Ook de vorig jaar geïntroduceerde drones Amy en Djimmy zijn terug en nemen de kijker mee in hun unieke perspectief op Rotterdam en de haven.

Ga voor alle informatie naar wereldhavendagen.nl