Wereldhavendagen: op ontdekkingstocht door verrassende haven Rotterdam

Nog een maand en dan staat Rotterdam weer een lang weekend volledig in het teken van haar haven. En niet alleen Rotterdam. Met meer dan 400.000 bezoekers is sprake van een nationaal evenement. Thema dit jaar is op vrijdag 5 tot en met zondag 7 september ‘de kleurrijke haven’.

De Rotterdamse haven is niet alleen letterlijk kleurrijk met haar vele containers, schepen en goederen, het is ook een verrassend gebied op en langs de waterkant. Zo biedt de haven bijvoorbeeld natuurgebieden vol unieke bloemen en Schotse hooglanders. Daarnaast zijn er ook kunstwerken en architectonische hoogstandjes te bewonderen. Tijdens de Wereldhavendagen gaat die, voor velen, onverwachte kleurrijke schatkamer wagenwijd open. In de stad, op en langs de Nieuwe Maas en tijdens de excursies diep het havengebied in.

Karel Doorman open voor publiek
De Nieuwe Maas, grofweg tussen Wilhelminapier en Parkkade, vormt wederom het episch centrum van maritiem spektakel. Hier vindt de sleepbotenparade plaats, zijn calamiteiten- en baggerdemonstraties, is de sloepenrace op zaterdag en zal één van de imposante P&O cruiseferries komen ‘straatje keren’ op de rivier. Hier liggen ook de schepen van de Koninklijke Marine afgemeerd. Naast een onderzeeboot zal de Karel Doorman, het grootste marineschip dat Nederland ooit gehad heeft, een mega publiekstrekker zijn. Het is voor het eerst dat het gloednieuwe, 205 meter lange, ‘joint support ship’ voor het publiek toegankelijk is.

Innovaties met het Summerlabb
De Wereldhavendagen zijn interessant en vooral leuk voor jong en oud. Voor de jongsten is er een speciaal Kinderplein op de kop van de Wilhelminapier. Wie zich op een baan wil oriënteren, kan op het Carrièreplein terecht. Bijzonder dit jaar is het Summerlabb Innovatieplein, dat in samenwerking met RDM aan de Wilhelminakade verrijst. Universiteiten, instituten en bedrijven laten bezoekers beleven wat de toekomst in petto heeft. Van gezondheid tot transport en van energie tot voedsel. In de Rijnhaven laat het Ketenakkoord Kunststofkringloop een Nederlandse vinding zien die ‘plastic soup’ uit het water vist. Deze innovatie zal ook ingezet gaan worden om de baai van Rio schoon te maken voor de Olympische Spelen in 2016.

Een baggerschip van zand
Het grootste maritieme festival van Nederland dringt tot ver in het centrum van Rotterdam door dankzij vele winkels en horeca die erop inhaken. Maar ook een project als ‘Stad aan Zee’ is geweldig leuk om te zien en beleven. Dit kunstobject in de hal van Rotterdam CS staat er ter ere van 150 jaar Hoek van Holland. In het centrum is ook aan een spectaculair zandsculptuur in de vorm van een baggerschip te bewonderen. Leuk voor de selfies! Voor veel mensen zullen echter toch vooral het Scheepvaartkwartier en de Wilhelminapier ‘the place to be’ zijn. Hier zijn veel bedrijven en organisaties uit de haven te vinden die zich presenteren met interessante projecten en spectaculaire demo’s. Vele, zoals Van Oord, hebben groot materiaal meegenomen en aan de kades zijn veel schepen open voor bezichtiging.

Van kolenlosser tot rondvaart
Ook het excursieprogramma is dit jaar dik in orde. Neem een kijkje achter de schermen bij de Douane, Damen Shiprepair of de ECT Delta Terminal (Europa’s grootste containerterminal). Of wat te denken van de grootste kolenlosser ter wereld bij de EECV, de veelbesproken LNG terminal of een rondvaart op de Nieuwe Maze, het representatievaartuig van het Havenbedrijf Rotterdam. Kortom, te veel om op te noemen, maar stuk voor stuk zeer de moeite waard. Net als de openingsceremonie (vrijdag 14.00 uur), het showprogramma en vuurwerk (zaterdag 21.00 uur) en de slotact (zondag 17.00 uur).

Meer… Wereldhavendagen