Wereldrecord: Kraanschip Sleipnir van Heerema tilt Leviathan platform op z’n plek

Het sterkste kraanschip ter wereld, SSCV Sleipnir van Heerema Marine Contractors, heeft dit weekend een module van 15.300 ton van het Leviathan platform op z’n plek getild in de Middellandse Zee voor Israël. Dit is een wereldrecord, een lift van 15.300 ton is nog niet eerder gedaan door een kraanschip.

Sleipnir en Leviathan Platform pb 8-9-2019 Heerema
Sleipnir en het Leviathan Platform in Middellandse Zee. Foto, Heerema.

Voor het Leviathan platform heeft Sleipnir de twee belangrijkste modules met een totaal gewicht van 24.500 ton binnen 20 uur geïnstalleerd. Opdrachtgever Noble Energy koos voor Sleipnir om kosten te besparen. Er kunnen grotere, complete en geteste modules in één keer op hun plaats worden gezet.

“Ongeveer 16.000 auto’s, een file van 100 kilometer”

Heerema’s CEO Koos-Jan van Brouwershaven over het record: “We zijn zeer trots. Sleipnir is uniek in z’n soort. Omdat het schip op LNG vaart en ook omdat geen ander schip zo veel kan tillen. Stel je voor: 15.300 ton is ongeveer 16.000 auto’s. Dat is een file van 100 kilometer. En onze klant geniet mee. Want we kunnen grote modules in één keer tillen met Sleipnir: de installatie en integratie van zo’n platform gaat dus sneller en dat maakt het goedkoper.”

Semi-Submersible Crane Vessel (SSCV) Sleipnir is gebouwd door Sembcorp Marine sinds juli in de vaart en onderdeel van de vloot van Heerema. Het schip vaart op LNG en is semi afzinkbaar. De kolommen kunnen grotendeels onder water worden gezet en dat maakt het mogelijk om enorme gewichten te hijsen. De Sleipnir wordt wereldwijd ingezet voor grote offshore werken, zoals het plaatsen en verwijderen van funderingen en platforms boven en onder water.