Zielhuis vecht voor brons bij Eurolymp op Gardameer

RIVA DEL GARDA – Finn-zeiler Jaap Zielhuis heeft op 28 maart het Eurolymp Garda 2003 voor olympische klassen afgesloten met een zwaar bevochten derde plaats. De hoogste podiumtrede in het sterke veld van 57 boten was voor de Kroaat Karlo Kuret. De Britse wereldkampioen Ben Ainslie pakte het zilver.

De wedstrijden werden aan de noordkant van het Gardameer van 24 tot en met 28 maart gevaren. In de Finn-klasse startten vier Nederlanders: Jaap Zielhuis, Sander Willems, Cees Scheurwater en Richard Tobé. Zielhuis opende met een tweede plaats in race 1 achter Ben Ainslie, de Europese en wereldkampioen van 2002, bij een wind van 16 knopen uit het zuidwesten. Bij de afnemende wind in de tweede dagrace eindigde hij in het middenveld, wat resulteerde in een 16de plaats in het klassement. Bij een ideaal briesje van 15 knopen op de tweede dag rukte hij na 5 races en de eerste aftrek op naar plaats vijf. Ainslie stond met drie zeges stevig aan de leiding. Zielhuis zeilde bij een variabele wind van 8 tot 18 knopen op dag 3 constant en steeg door naar plek 4 in de ranglijst. De volgende dag waren de resultaten wat minder, waardoor hij op zes terechtkwam, maar er zou nog een tweede aftrek volgen. Aan de top werd Ainslie gepasseerd door de Kroaat Karlo Kuret. Op de slotdag eindigde Zielhuis zoals hij begon. In race 12 finishte hij als tweede plaats achter Ainslie en hield de hem bedreigende Spanjaard Rafael Trujillo en de Kroaat Nenad Viali achter zich. Na Zielhuis werd Sander Willems de beste Nederlander in het klassement op plaats 24.

Bron: Sailto.nl, 01-04-2003;