Zr.Ms. Groningen. Foto Defensie

Zr.Ms. Groningen heeft 5e drugsvangt binnen maand

Zr.Ms. Groningen heeft opnieuw 2 drugstransporten gestopt in het Caribisch gebied. Het gaat om de 4e en 5e vangst binnen een maand. Afgelopen zaterdag onderschepte het marineschip bijna 284 kilo drugs en maandag zelfs 1.720 kilo cocaïne en 29 kilo crystal meth.

Zr.Ms. Groningen. Foto Defensie
Zr.Ms. Groningen. Foto Defensie
Zr.Ms. Groningen en bootje met drugstransport. Foto Defensie

Hoeveel er daadwerkelijk van de markt is gehaald, valt niet met zekerheid te zeggen. Bij de vangst afgelopen weekeinde wisten de verdachten alles overboord te gooien, voordat zij staande werden gehouden. Zeker 284 kilo is uit het water gevist.

De vermoedelijke smokkelaars dumpten de lading van hun go-fast, toen ze een boordhelikopter van het Engelse marineschip RFA Argus zagen. Zij gingen er vervolgens vandoor, maar werden achterhaald door 2 FRISC’s. Deze snelle onderscheppingsboten waren door de Groningen ingezet.
Buiten de lading die uit zee werd gevist, zijn aan boord geen drugs gevonden. De 3 verdachten zijn overdragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Dubbelslag

Maandag was het opnieuw raak. Samen met de RFA Argus en haar helikopters wist het patrouilleschip van de marine wederom een go-fast tot stoppen te dwingen.

Ook deze keer achterhaalden de FRISC’s van de Groningen de verdachten. Bij de drugsboot werden meerdere balen contrabande aangetroffen. Bij deze onderschepping zijn de cocaïne en de crystal meth in beslag genomen.
Zr.Ms. Groningen is vanaf juli 2020 als stationsschip Caribisch gebied actief in de regio. Het schip combineert counter-drugsoperaties met het ondersteunen van de Kustwacht Caribisch gebied. Deze maand wist de Groningen in samenwerking met internationale partners bij 3 eerdere acties in totaal 1 ton aan cocaïne te onderscheppen. Het totaal van deze maand komt daarmee op zo’n 3 ton.