'Sherpa' refit. Foto, Feadship

10 jachten komen voor Refit & Services terug naar Nederland deze winter

In het winterseizoen arriveren er ten minste 10 jachten bij een van de vier Feadship-werven in Nederland. Ze ondergaan hier een renovatie, onderhoud of krijgen een upgrade. Een mijlpaal voor het Refit & Services-programma, welke Feadship in 2018 is gestart.

'Sherpa' refit. Foto, Feadship
‘Najiba’ Foto, Feadship

De meeste jachten “komen thuis” en keren voor hun servicewerkzaamheden dan ook terug naar de werf waar ze oorspronkelijk gebouwd en gelanceerd zijn, maar ook jachten van andere Noord-Europese werven arriveren voor onderhoud op een van de Feadship locaties. Dit omdat de eigenaren ook Feadship-klanten zijn, aldus Pier Posthuma de Boer, Refit & Services Director.

Terugkeren naar de Nederlandse werven is iets wat eigenaren die willen dat hun Feadships Feadships blijven, steeds meer bereid lijken te doen, vooral als ze van plan zijn te gaan cruisen op de Baltische Zee of op hoge breedtegraden. “Waar de Makkumse scheepswerf van oudsher de belangrijkste focus was van Feadship’s Refit & Services-programma’s, biedt de Amsterdamse werf nu ook gemakkelijke toegang voor de jachten en hebben we alle diensten naast of in de enorme nieuwbouwhal, en we hebben ook jachten die deze winter naar Kaag en Aalsmeer komen”, aldus Posthuma de Boer.

Hoewel Feadship is gaan samenwerken met drie werven in de Middellandse Zee en één in de VS (Amico & Co in Italië, Monaco Marine in Frankrijk, MB92 in Spanje en Rybovich in de Verenigde Staten) om met Feadship samen te werken aan renovatie- en onderhoudsprojecten, gaat er niets boven het werken aan de jachten met dezelfde teams die ze hebben ontworpen en gebouwd. “Als er iets onverwachts gebeurt, hebben we de beschikking over tweehonderd ingenieurs bij Feadship De Voogt Naval Architects en nog veel meer bij alle vier onze scheepswerven.”

Toegang tot de technische staf van De Voogt is ook een groot pluspunt voor eigenaren die nieuwe technologie willen implementeren om hun jachten te moderniseren. Voorbeelden hiervan zijn het volledig vervangen van controlekamers in de machinekamer, het installeren van de modernste stroomopwekkingseenheden in plaats van conventionele dieselgeneratoren, het toevoegen van verbeterde rioolwaterzuiveringsinstallaties aan de nieuwste milieunormen, het overschakelen naar alle LED-verlichting of het vernieuwen van bruggen met alle nieuwe elektronica. Tot de frequente verzoeken om structurele veranderingen behoren het leveren van nieuwe instapapparatuur en het creëren van beach clubs, of dat nu een romptoevoeging is of het opknappen van een lazarette. Door dezelfde teams te hebben die het jacht hebben gebouwd, worden de wijzigingen aangebracht, waardoor elke twijfel over de algehele kwaliteit en afkomst van het omgebouwde jacht wordt weggenomen.

'Sherpa' refit. Foto, Feadship
‘Sherpa’ refit. Foto, Feadship