5,1 miljoen voor herstructurering RDM-terrein

Het Rijk stelt 5,1 miljoen euro beschikbaar voor de herstructurering van het oostelijk deel van het RDM-terrein (Rotterdam-Heijplaat). Dit maakte minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vandaag bekend tijdens haar bezoek aan de RDM Campus in het stadshavensgebied. Samen met wethouder Mark Harbers (Economie, Haven en Milieu) gaf zij daar het startschot voor de verbouwing van het ‘bedrijvendeel’ van RDM Innovation Dock. Het bedrag is afkomstig uit de zogenoemde Topper-regeling, die is bedoeld voor het herstructureren van bedrijventerrein die van nationaal belang zijn. Minister Van der Hoeven “Het RDM-terrein maakt deel uit van het gebied Stadshavens Rotterdam, dit wordt door het Rijk gezien als Topproject. RDM heeft alles in zich om een broedplaats te worden voor ondernemerschap en innovatie.”

Broedplaats voor ondernemerschap en innovatie
RDM Innovation Dock is gevestigd in de monumentale Machinehal van de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij en is een onderdeel van de RDM Campus, een samenwerkingsverband tussen het Havenbedrijf Rotterdam N.V., het Albeda College (MBO) en de Hogeschool Rotterdam (HBO). Doel van RDM Campus is door combinatie van onderwijs, onderzoek, leerwerkplaatsen en werkgelegenheid, technische kennis in het havengebied vast te houden en innovatie te stimuleren. In RDM Innovation Dock – totaal zo’n 25.000 m2 – gaan onder één dak kennisinstellingen samenwerken met innovatieve bedrijven, gericht op de technische en creatieve maakindustrie. In het ‘onderwijsdeel’ van RDM Innovation Dock gaan komende maand honderden studenten aan de slag met een technische opleiding van Hogeschool Rotterdam of het Albeda College. Komende zomer wordt naar verwachting het ‘bedrijvendeel’ (11.500 m2) opgeleverd. Een groot aantal bedrijven heeft al aangegeven zich in RDM Innovation Dock te willen vestigen. Het gaat daarbij om een mix van gevestigde (grote) bedrijven en innovatieve (door)starters. De dynamiek van het innovatieve bedrijfsleven met het praktijkgerichte onderwijs en de historische plek van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij zorgen voor een unieke leer-werkomgeving.

Bijdrage Rijk herstructurering RDM-oost
Het RDM-terrein maakt deel van het gebied van Stadshavens Rotterdam (1600 hectare groot). Mede door de ontwikkeling van de Tweede Maasvlakte ontstaat er in de stadshavens – Waal-Eemhaven, Rijn-Maashaven, Merwehaven-Vierhavens en op het RDM-terrein – ruimte voor herordening en vernieuwing. Samen met marktpartijen realiseren de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam N.V. de komende twintig tot veertig jaar bijzondere woon- en werkgebieden in het stadshavensgebied.

Stadshavens richt zich op het verbeteren van het vestigingsklimaat in stad en regio: het versterken van de economische structuur van stad en haven en het scheppen van aantrekkelijke en hoogwaardige internationale duurzame woon- en werkmilieus. Hierbij is innovatie het sleutelwoord, met een accent op energietransitie en watermanagement. Wethouder Harbers is blij met de financiele toekenning van het Rijk: “Het stadshavensgebied is een unieke inspirerende proeftuin waar kennisinstellingen, studenten, ondernemers en vele anderen samen aan de slag gaan om de oplossingen van morgen te ontwikkelen. Niet alleen voor Nederland, maar voor een wereldmarkt. Met dit project vergroot Rotterdam haar slagkracht op het gebied van innovatie, van essentieel belang ten tijde van economisch zwaar weer. Er is door verschillende partijen de afgelopen tijd hard gewerkt aan de plannen, het is nu van groot belang om door te pakken en versnelling aan te brengen in de uitvoering.”, aldus Harbers.

De 5,1 miljoen euro van het Rijk is bestemd voor het slopen en saneren van verouderde panden en voor het verbeteren van de infrastructuur (kabels, leidingen, kades, wegen) rond nieuwe en bestaande bedrijven, die vanuit hun vestiging op het RDM-terrein een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van de Mainport Rotterdam.

Foto: Dennis Mulder Fotografie

Bron: Gemeente Rotterdam, 20-01-2009;