Havenbedrijf Gent en Zeeland Seaports trekken samen op

  • binnenland

Het Vlaamse Havenbedrijf Gent en het Nederlandse Zeeland Seaports promoten al enige tijd samen de troeven van de economische regio tussen Vlissingen en Gent. Van woensdag 5 tot en met vrijdag 7 oktober 2016 trekken beide havenbedrijven met 12 ondernemingen en organisaties naar het Verenigd Koninkrijk om daar hun activiteiten te promoten. Het Verenigd Koninkrijk is immers een belangrijke handelspartner.

Zeeland Seaports (met de havengebieden van Vlissingen/Borsele en Terneuzen) en het Havenbedrijf Gent organiseren deze missie samen om de contacten en handel te bevorderen tussen bedrijven uit en rond de Kanaalzone Gent-Terneuzen, Vlissingen/Borsele en het Verenigd Koninkrijk. Met een gezamenlijk goederenverkeer van 5,7 miljoen ton in 2015 is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke handelspartner. Voor Gent is het de zesde grootste handelspartner (1,3 miljoen ton) en voor Zeeland Seaports de eerste (4,4 miljoen ton).

De haven van Gent en Zeeland Seaports hebben als havengebied een gezamenlijke goederenoverslag van 60 miljoen ton via zeevaart. Daarnaast registreren ze samen nog eens 52 miljoen ton goederenoverslag via de binnenvaart en 6 miljoen ton via het spoor.

Onder meer de sectoren van vloeibare en droge bulk, conventioneel stukgoed, voeding, ro/ro en containers, houtproducten, auto’s, logistiek en distributie, recyclage en biobrandstoffen worden onder de aandacht gebracht. Naast de havenbedrijven van Gent en Zeeland Seaports gaan de volgende Vlaamse ondernemingen mee: SEA-invest, Stukwerkers Havenbedrijf, DFDS, Distrilog, Interface Terminal Gent en Voka–Kamer van Koophandel. Uit Nederland zijn dat Verbrugge Terminals, CLdN (Cobelfret), Ovet, Kotra, Impuls en Zeeland Port Promotion Council. Zij brengen een bezoek aan de havens van Montrose, Grangemouth en Immingham.

Een verdere stap in de commerciële samenwerking
Deze gemeenschappelijke promotie in het Verenigd Koninkrijk is een verdere stap in de commerciële samenwerking tussen Zeeland Seaports en het Havenbedrijf Gent die in juni 2015 is gestart. Zo werden eerder al de beschikbare ruimte om te investeren, de biogebaseerde economie, de logistieke troeven en de sterke positie inzake bulkgoederen gepromoot. Beide havenbedrijven werken ook reeds samen aan de realisatie van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Om de scheepvaart in de Kanaalzone vlotter en efficiënter te laten verlopen, hanteren ze eenzelfde haveninformatiesysteem voor alle schepen, scheepsagenten en bedrijven.

Related news

List of related news articles