VOC-schip ‘Halve Maen’ te bezichtigen on tour

Nederlands enige zeilende 17e-eeuwse replica, de Halve Maen, is On Tour. In de herfstvakantie vaart de Halve Maen van Hoorn naar de VOC-steden Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delft (Delfshaven) en Rotterdam. Het schip blijft in iedere stad enkele dagen liggen en is voor het publiek gratis te bezichtigen. Daarnaast is er in iedere haven een door de lokale geschiedenis geïnspireerd programma. De tour start vrijdag 14 oktober in Hoorn en eindigt zondag 30 oktober in Rotterdam.

Tijdens Halve Maen On Tour kunnen belangstellenden het schip bezoeken. Verder zijn er pop-up tentoonstellingen, lezingen, Speakers Corners en proeverijen, waarmee de lokale bijdrage aan de Gouden Eeuw wordt belicht. De succesverhalen, maar ook de kanten waar wij tegenwoordig minder trots op zijn komen aan bod. Zie, voel, ruik en proef het leven in de Gouden Eeuw!

Middelburg: Vrijheid en Slavernij, 22 en 23 oktober
In Middelburg is. De Halve Maen op zaterdag 22 en zondag 23 oktober te bezichtigen vóór het voormalige VOC-gebouw aan de Maisbaai. Op de kade worden toepasselijke en verrassende lekkernijen geserveerd. Ook in het Oude Stadhuis op de Markt zijn diverse activiteiten gepland. ‘Slavernij en Vrijheid in de 17e eeuw’ is het thema van een Speakers Corner bij het schip op zondagmiddag 23 oktober.

Delft (Delfshaven): de Glorie van Delft, 27 oktober
Donderdag 27 oktober legt de Halve Maen aan in Delfshaven, de oude haven van Delft. Hier ontmoet de Halve Maen de replica van het 18e– eeuwse oorlogsschip ‘De Delft’. In de museumwerf ‘De Delft’ is er, eveneens ’s avonds, een lezing over Delfshaven en Delft.

Rotterdam: VOC-mentaliteit, 28 t/m 30 oktober
Halve Maen On Tour sluit af in Rotterdam. Het schip is daar van vrijdag 28 oktober tot en met 30 oktober bij het Maritiem Museum Rotterdam te bezichtigen, (vrijdag en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur, zondag van 11.00 – 17.00 uur). Zondagmiddag 30 oktober sluit de tour in het Maritiem Museum Rotterdam af met een lezing door Jan-Peter Balkenende over de VOC-mentaliteit toen, nu en straks.

Halve Maen on Tour