AIDAnova, eerste cruiseschip op LNG komt aan in Eemshaven

Dinsdag aan het einde van de middag wordt de AIDAnova, het eerste cruiseschip op LNG, verwacht bij de Eemshaven. Ze komt rechtstreeks van de Meyer Werft in Papenburg en zal te zien zijn bij de havenmonding van de Eemshaven. Ze gaat eerst nog proefvaarten maken voordat ze woensdagochtend aanmeert bij Wagenborg in de Julianahaven. Daar wordt het cruiseschip afgebouwd en zal ze af en toe de haven verlaten voor nog meer proefvaarten. De verwachting is dat de AIDAnova tot 14 november bij Wagenborg ligt.

AIDANova

De AIDAnova is het allernieuwste cruiseschip van de Meyer Werft en is 337 meter lang en 42 meter breed. Aan boord is er accommodatie voor 2.600 passagiers.

Eerste LNG-cruiseschip en LNG-bunkering
Voor de Eemshaven is de komst van de AIDAnova een primeur en een hele eer. Het is het eerste cruiseschip op LNG wat de haven aandoet en er gaat voor de eerste keer LNG gebunkerd (tanken) worden. Groningen Seaports is hierbij de vergunningverlener en de toezichthouder. De bunkering vindt plaats via een groot schip van Shell, dat gespecialiseerd is in LNG bunkeren. Eemshaven dient hierbij als voorbeeldfunctie, ook voor de haven van Rotterdam. Want de AIDAnova gaat op een later tijdstip ook de haven van Rotterdam aandoen.

Waar is de AIDAnova te zien?
De aankomst van de AIDAnova is het beste te zien bij het treinstation (dijk) ter hoogte van AG Ems en achter het gebouw Nijlicht – bij binnenkomst vanaf Groningen/N46. In verband met veiligheidsregels is het helaas niet mogelijk om in de Eemshaven de kades te betreden.