AIS problemen in Oostenrijk – AIS back up koffer biedt uitkomst

Schepen die zijn uitgerust met een AIS transponder van fabrikant CNS Systems, type CNS VDL 6000, kunnen in Oostenrijk problemen ondervinden doordat hun AIS voor de autoriteiten aldaar niet zichtbaar is. Het apparaat aan boord lijkt normaal te functioneren, andere schepen ‘’zien’’ de AIS wel terwijl de AIS-walontvangstinstallatie van de vaarwegbeheerder (bij de sluizen) het AIS signaal van een schip niet ziet.

Problemen doen zich -voor zover nu bekend- alleen in Oostenrijk voor bij enkele sluizen. Op de AIS-walontvangstinstallatie van de vaarwegbeheerder wordt het AIS signaal van een schip niet weergegeven. Volgens AIS fabrikant (CNS Systems) gebeurt dit alleen bij bepaalde uitvoeringen van de AIS-ontvanger aan de wal.

Als dit probleem zich bij U ook voordoet raden wij u aan contact op te nemen met uw installateur/leverancier. Er is een software update beschikbaar gesteld vanuit de fabrikant (CNS) waarmee goede resultaten zijn behaald om het probleem te verhelpen. De door Alphatron Marine BV erkende installateur/leverancier zijn hiervan op de hoogte gesteld.

Indien u, ter plekke, direct hulp nodig heeft (bijvoorbeeld omdat de vaarwegbeheerder u niet door laat varen) dan heeft Alphatron Marine een aantal opties voor u.

• vanuit Regensburg of Wenen kunnen wij een zelfstandig opererende service monteur aansturen om bij u aan boord te komen. Zij beschikken over de juiste software en hebben daarnaast diverse vervangingsonderdelen op voorraad, beschikbaar gesteld door Alphatron Marine BV.
• Vanuit een depot in Wenen kunnen wij u (vanaf zeer binnenkort) een complete “reserve AIS” in een koffer ter beschikking stellen. Zodra wij hiermee van start gaan zullen wij u daarvan via diverse media op de hoogte stellen.

Alphatron Marine BV heeft een aantal back up AIS units (stevige koffer met daarin: AIS, voeding, GPS antenne, opvouwbare VHF antenne) gemaakt en getest. Een AIS back up unit kan in het stuurhuis voor een raam geplaatst worden en wordt gevoed met 220V wisselspanning. De AIS is voorzien van een, meertalige, stap-voor-stap handleiding en het menu van de back up AIS is eveneens in meerdere talen in te stellen. U kunt zodoende zelf de AIS activeren en instellen.

Met deze back up AIS voldoet u dan (voorlopig, tot uw eigen AIS weer in orde is gemaakt) in ieder geval aan de Oostenrijkse eis om een goed werkende AIS aan boord te hebben.

Meer… Alphatron Marine