ANWB reikt Blauwe Vlaggen uit

KERKDRIEL (ANP) – Hoofddirecteur Van Woerkom van de ANWB heeft  donderdag in Kerkdriel aan twaalf stranden en 36 jachthavens een  Blauwe Vlag uitgereikt. Dat is een internationale onderscheiding  die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en havens die veilig en  schoon zijn. Zeven stranden in Noord- en Zuid-Holland krijgen dit  jaar geen vlag. De zwemwaterkwaliteit is daar beneden de maat,  aldus de ANWB. 

Volgens de organisatie is het water op die stranden vermoedelijk  vervuild door de ongezuiverde lozing van riool- en afvalwater. De  ANWB is voorstander van maatregelen die de kwaliteit van het  zeewater waarborgen. Jaarlijks bezoeken ongeveer vijftien miljoen  badgasten de kust van Noord- en Zuid-Holland. 


Toen eerder dit jaar bleek dat een aantal stranden geen Blauwe  Vlag  meer zou krijgen, ontspon zich daarover een discussie. ,,We  hebben destijds de noodklok geluid. De betrokken ministeries en de  Tweede kamer nemen de zaak duidelijk serieus en hebben de overstort  van rioolwater op de agenda gezet. De Europese Commissie komt  binnenkort bovendien met een grenswaarde voor fecale streptokokken.  Er gebeurt dus van alles”, aldus de woordvoerder van de ANWB. 


Een zegsman van het ministerie van Verkeer en Waterstaat  benadrukt dat Rijkswaterstaat alleen de kwaliteit van het  Noordzeewater meet. ,,Rijkswaterstaat geeft geen zwemadviezen. 


Wettelijk voldoet het water aan Europese eisen. Bij het al dan niet toekennen van een Blauwe Vlag wordt echter uitgegaan van streefwaarden.” 

Bron: ANP – Waterland.net, 23-05-2003;