“Autonoom varen gaat er komen, daar is geen twijfel over mogelijk”

Het is niet de vraag of maar wanneer autonoom varen zijn intrede doet. Om de haven van Rotterdam voor te bereiden op de komst van autonoom varen, heeft het Havenbedrijf Rotterdam een patrouillevaartuig omgebouwd tot een drijvend laboratorium waar data wordt verzameld, onder andere over de bediening en het vermogen van het vaartuig. De eerste samenwerking voor het uitwisselen van data uit het drijvende laboratorium is inmiddels getekend met startup Captain AI. Wij spraken met medeoprichter Gerard Kruisheer van Captain AI.

This embedded content is only visible after accepting cookies.

“Autonoom varen gaat er komen, daar is geen twijfel over mogelijk”, begint Gerard Kruisheer, medeoprichter van Captain AI, overtuigend te vertellen. “Autonome schepen zullen mensen en goederen van de ene plek naar de andere plek vervoeren. Dit zal leiden tot minder menselijke fouten, minder drukte in de haven en het is een stuk veiliger.”

DE EERSTE KUNSTMATIGE KAPITEINS WORDEN OPGELEID

Drijvend Laboratorium

Captain AI is een startup in software ontwikkeling en voegt kunstmatige intelligentie toe aan de data die uit het drijvende laboratorium wordt verkregen. “Wij hebben een methode ontwikkeld waarbij we door middel van een simulator veilig, snel en effectief autonoom kunnen varen”, legt Gerard uit. “In plaats van testen op zee, testen we bepaalde gevaarlijke situaties in een virtuele wereld en implementeren dit vervolgens in het voormalige patrouillevaartuig (RPA3) van havenbedrijf Rotterdam.” Dit zogenaamde floating lab is voorzien van camera’s, sensoren en meetapparatuur. Zo wordt data verkregen over weer- en wateromstandigheden, over de bediening het vermogen en de motor van het vaartuig.

“Wij verkrijgen data vanuit de simulator, vanuit RPA3 en vanuit de radar die normaal ook wordt gebruikt”, gaat Gerard enthousiast verder. “Wij laten vervolgens ons algoritme op deze data los, die vervolgens een beslissing maakt over het sturen van de boot.” Op deze manier leren computers zelfstandig te varen door de haven en worden de eerste kunstmatige kapiteins opgeleid.

Veiligheid en bereikbaarheid verbeteren

Door samen te werken met andere partijen en het beschikbaar stellen van data wil Havenbedrijf Rotterdam de ontwikkeling van nieuwe technologieën bevorderen en de impact ervan op de haven en de havenfaciliteiten verder onderzoeken. “Wij verwachten dat de komst van autonoom varen de veiligheid en bereikbaarheid van de Rotterdamse haven verder zal bevorderen en bovendien een effectief hulpmiddel is voor schippers en scheepverkeersbegeleiders. Om die reden wil het Havenbedrijf deze toepassing – die in de luchtvaart overigens al jaren gebruikt wordt- samen met andere partijen beproeven”, aldus Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf Rotterdam.

Inspecteren en detecteren

Naast autonoom varen worden er meer toepassingen getest met het drijvende laboratorium. Zo wordt de inzet van camera’s getest, bijvoorbeeld voor het automatisch inspecteren van kademuren of het detecteren van objecten in het water. Daarnaast wordt onderzocht hoe sensoren op het water kunnen worden gecombineerd met sensoren op de wal om zo een netwerk en slimme infrastructuur te kunnen ontwikkelen.

Foto: Gerard Kruisheer