Baggeren voor het eeuwfeest van het Panamakanaal

Op maandag 6 september is de nieuwe, speciaal voor het Panamakanaal gebouwde snijkopzuiger van IHC Merwede te water gelaten. Het 12.000 kW sterke vaartuig is door IHC Beaver Dredgers ontworpen en gebouwd op de scheepswerf te Sliedrecht in opdracht van de Panama Canal Authority* (ACP – de autonome Panamese overheidsinstelling die het kanaal beheert).

De QUIBIÁN I** is voor een aantal genodigden in Sliedrecht gedoopt en te water gelaten en zal worden afgebouwd volgens de stringente kwaliteitsnormen van IHC Merwede. Het vaartuig zal in april 2011 aan ACP worden geleverd, hetgeen binnen de termijn valt, die in maart 2008 in het contract was vastgelegd.

De snijkopzuiger zal een bijdrage leveren aan de capaciteitsuitbreiding van het Panamakanaal die in 2014, wanneer het kanaal 100 jaar bestaat, moet zijn voltooid. Na deze mijlpaal zal de QUIBIÁN I worden ingezet voor het dagelijks onderhoud en toekomstige modernisatie projecten. De nieuwe aanwinst voor de ACP vloot is in staat overal langs de 80 kilometer lange scheepvaartroute tussen de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan te baggeren.

De QUIBIÁN I kan grote volumes verwerken tegen relatief lage kosten. Het vaartuig werkt tot een diepte van 25 meter, ook onder de zware omstandigheden die de kanaalzone kenmerken. Het is uitgerust met de modernste baggertechnologie – tevens ontworpen om rots te snijden – en heeft een aantal bijzondere kenmerken:

• elektrisch aangedreven snijkop en lieren geschikt voor harde bodems;
• Cutter Special®-pompen, die een grote boldoorlaat combineren met een hoog rendement en veel zuigkracht;
• drie baggerpompen (waarvan één ondergedompeld en enkelwandig, en twee aan boord en dubbelwandig) met identieke slijtstukken;
• machinekamers en binnenboordpompen op hoofddekniveau voor een goede toegankelijkheid;
• pijpleidingen aan boord gemaakt van slijtvast materiaal;
• zwaar geïsoleerde accommodatie, motorcontrolekamer en baggercontrolekamer – deze staan allemaal op trillingsdempers voor extra comfort voor de bemanning;
• speciale installaties om de belasting van het milieu te verkleinen;
• speciale voorzieningen om veilig te kunnen werken tussen het drukke verkeer op het kanaal.

De totale kosten van de capaciteitsuitbreiding van het Panamakanaal worden geraamd op 5,25 miljard USD. Na de modernisatie moet het kanaal de verwachte groei van het zeetransport (65% in 2025) aankunnen. De verbeteringen omvatten het verbreden en rechttrekken van de Gaillard Cut (het smalste traject), het uitdiepen van de vaargeul in het Gatun-meer en de aanvaarroutes naar het kanaal vanaf beide oceanen, alsmede de bouw van extra grotere sluizen, zodat ook schepen groter dan de Panamax-klasse (de maximale grootte voor het kanaal) deze vaarweg kunnen nemen.

Het aantal schepen dat jaarlijks door het kanaal vaart, is van 1.000 in de begintijd van het kanaal gestegen tot 14.342 in 2009. Veel Aziatische export die voorheen aan de westkust van de VS werd gelost, gaat tegenwoordig door het kanaal naar de oostkust.

Daarbij komt dat de gemiddelde grootte van de schepen geleidelijk is toegenomen tot aan of dicht tegen de maximale grootte (de Panamax-klasse). Het totale transportvolume is in de afgelopen tien jaar met meer dan 35% gestegen. Gezien de aanhoudende groei in het vrachtvolume en de strategische ligging van het kanaal zal het ook in de toekomst een belangrijke verbinding blijven voor de scheepvaart.

Toch zou het marktaandeel van het kanaal kunnen krimpen als het niet wordt aangepast aan veranderende transportpatronen en dan vooral aan het groeiende aantal post-Panamaxschepen. Nu al gebruikt bijna de helft van de passerende schepen de volle breedte van de sluizen en in 2011 zal naar verwachting 37% van alle containerschepen te groot zijn voor het huidige kanaal.

“IHC Merwede bouwt een state-of-the-art cutterzuiger, die volledig voldoet aan de specifieke eisen van het Panamakanaal zoals die door ACP zijn geformuleerd. En niet alleen nu, maar ook in de toekomst,” zegt Ruud Ouwerkerk, regiomanager bij IHC Holland.

“ACP is bijzonder te spreken over de samenwerking met IHC Merwede, dat een specifieke cutterzuiger heeft ontwikkeld voor zo’n unieke omgeving. En onze betrokkenheid houdt niet op met de levering van de QUIBIÁN I: ook daarna helpen we met de inbedrijfstelling van het vaartuig, de opleiding van bemanningsleden en andere vormen van life cycle support.”

Directeur Bert Kips van IHC Beaver Dredgers sluit zich hierbij aan: “Ik zou ACP namens het gehele team van IHC Merwede willen bedanken voor het gestelde vertrouwen in de ontwikkeling en bouw van de QUIBIÁN I. We zijn er trots op een cutterzuiger te hebben geleverd, waarmee het beroemde Panamakanaal wordt uitgediept en onderhouden.”

Opmerkingen

* De Panama Canal Authority (ACP) is de Panamese overheidsinstelling die in het leven is geroepen gebaseerd op artikel XIV in de Panamese grondwet. De ACP is als enige instelling belast met de exploitatie, het bestuur, het beheer het onderhoud en de modernisatie van het kanaal. Bovendien is de ACP verantwoordelijk voor alle activiteiten en daaraan gerelateerde diensten, conform de geldende wettelijke en grondwettelijke bepalingen, die dienen om het kanaal veilig, continu, efficiënt en winstgevend te laten functioneren.

** De QUIBIÁN I is vernoemd naar een belangrijke inheemse vorst die Panama krachtdadig en briljant verdedigde tegen de Spaanse indringers in de 16e eeuw. Omdat hij inzag hoe belangrijk het was mensen uit verschillende regio’s te verenigen, is zijn naam het symbool geworden voor eenheid en volharding.

Bron: IHC Merwede, 07-09-2010;