Baggerschip van Boskalis vaart op afgewerkt frituurvet, 100 % bio-stookolie

Het baggerschip ‘Willem van Oranje’ van Boskalis gaat op 100 procent bio-stookolie varen. Deze zwavelvrije duurzame residuale brandstof is volledig gemaakt van afgewerkt frituurvet en bevat geen fossiele bestanddelen. In samenwerking met GoodFuels zet Boskalis hiermee de volgende stap in hun ‘Boskalis on Bio’-programma. Hierdoor wordt een substantiële CO2-reductie van 90 procent gerealiseerd, wat bijdraagt aan een reductie van de totale uitstoot van Boskalis.

Baggerschip Willem van Oranje bunkering biofuel Foto Boskalis 18-10-2019
Boskalishopper ‘Willem van Oranje’ tijdens het bunkeren van bio-stookolie. Foto, Boskalis.

Deze wereldprimeur voor Boskalis is een resultaat van het testprogramma ‘Boskalis on Bio’, dat in 2015 samen met motorenfabrikant Wärtsilä en GoodFuels is gestart. Met dit programma zet Boskalis in op de realisatie van een forse CO2-reductie voor zowel schepen als voor droog grondverzetmaterieel en vrachtwagens.

Inmiddels heeft Boskalis op zowel bagger- als offshore-schepen en droog grondverzetmaterieel met succes diverse biobrandstofblends getest als alternatief voor fossiele brandstoffen. Bijvoorbeeld bij de aanleg van het natuurgebied Marker Wadden en de aanleg van de exportkabel naar het offshore windpark Borssele.

De 143 meter lange sleephopperzuiger Willem van Oranje is in 2010 in gebruik genomen en heeft een beuncapaciteit van 12.000 kubieke meter en een totaal geïnstalleerd vermogen van 13.870 kW. Dit veelzijdige baggerschip kan baggeren tot een diepte van 62 meter en wordt wereldwijd ingezet voor de meest uiteenlopende maritieme infrastructuurprojecten.