Booteigenaar gunt opdracht voor onderhoud, reparatie of refit steeds vaker online

Met het seizoen voor de deur zijn de meeste eigenaren weer druk met het onderhouden en verbeteren van hun boot. Maar hoe kom je snel aan de juiste vakspecialist wanneer de werkzaamheden daarom vragen? Dat veel mensen tijdens hun zoektocht gebruik maken van het internet, is algemeen bekend. Steeds meer booteigenaren gunnen hun opdracht echter ook via online media. En dat is nieuw.

Voor € 2,2 miljoen aan opdrachten online
Vorig jaar lanceerde Scheepsvakman.nl tijdens de HISWA een service die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Booteigenaren plaatsen gratis een advertentie voor de werkzaamheden online. Ondernemers die aangesloten zijn bij Scheepsvakman.nl reageren daarop. De dienst is enthousiast ontvangen in de markt. Sinds de lancering zijn er ruim 800 opdrachten geplaatst met een totale geschatte waarde van € 2,2 miljoen. Die aantallen zullen gezien de trend alleen maar toenemen de komende tijd.

Meer dan 800 opdrachten in een jaar
Er is duidelijk veel animo voor opdrachten op het gebied van schilder- en spuitwerk, timmerwerk en (diesel)motoren. Maar ook booteigenaren met een meer complexe of samengestelde opdracht kunnen goed uit de voeten. De gemiddelde opdrachtgrootte ligt rond de drieduizend euro maar ook uitschieters boven de twintig duizend euro komen voor.

Reacties van booteigenaren
De eigenaar van een 12 meter lange zeilboot laat weten: “Ik vind dat het concept prima werkt. Ik weet niet hoe ik anders zo snel aan de juiste partij had kunnen komen om het kombuis opnieuw te betimmeren”. De eigenaar van een varend woonschip plaatste meerder opdrachten. “Binnen afzienbare tijd had ik een scheepsschildersbedrijf en een RVS-specialist aan boord. Ik ben een tevreden klant. Het werk is perfect uitgevoerd en ik heb zelf weinig moeite hoeven doen om deze bedrijven te vinden”.

Kwaliteit
“Bemiddeling via internet is onlosmakelijk verbonden met de vraag naar kwaliteit”, zegt Ben Niestadt, eigenaar van Scheepsvakman.nl. “Ik begrijp dat, maar deel die zorg niet”. Van de bedrijven die geregistreerd zijn bij Scheepsvakman.nl is ruim de helft aangesloten bij een branchevereniging zoals de HISWA of de Metaalunie. Alle bedrijven worden voor inschrijving zorgvuldig gescreend op basis van referentieprojecten en een persoonlijk gesprek.

Offline proces speelt belangrijke rol
Daarnaast speelt het grootste deel van het proces zich in ‘offline’ af. Geregistreerde vakspecialisten leggen het eerste contact met de eigenaar van de boot via internet. Ze kunnen een offerte uitbrengen wanneer het een eenvoudige opdracht betreft. Of een e-mail sturen met de vraag om extra informatie, waarbij het niet ongebruikelijk is om een afspraak te maken aan boord. Wanneer het contact eenmaal gelegd is, verloopt de onderhandeling net als anders. “Het gevoel dat een bedrijf de juiste kwaliteit zal leveren, is het belangrijkste motief om met iemand in zee te gaan, zeggen onze klanten. En voor die kwaliteit willen ze trouwens ook best betalen”, aldus Niestadt.

Online trend zet door
De aangesloten bedrijven geloven dat de trend van online bemiddeling zich de komende jaren voort zal zetten, zo blijkt uit marktonderzoek. Datzelfde onderzoek geeft ook een goed beeld van hoe de branche tegenover Scheepsvakman.nl staat. Een van de aangesloten vakspecialisten zegt: “dankzij deze website kan ik mijn opdrachten vermeerderen waardoor ik meer omzet. In het begin was ik wat sceptisch, maar nu vind ik het een goed initiatief”. Een gespecialiseerd bedrijven laat weten dat ze de opdrachten leuk vinden en de opdrachtgevers serieus. En weer een ander noteert: snelle verspreiding van aanvragen onder de bedrijven, perfect systeem om te reageren. Wij zijn er blij mee en zien er een mooie toekomst voor Scheepsvakman.nl.

Bron: Scheepsvakman.nl, 24-02-2011;