Boskalis neemt offshore bedrijf in Duitsland over

Boskalis heeft de offshore kabelinstallatieactiviteiten en het materieel van het Duitse bedrijf Bohlen & Doyen GmbH (BoDo) overgenomen. De bedrijfsactiviteiten van BoDo bestaan uit net-op-net aansluitingen en verbindingen van offshore substations met onshore hoogspanningsnetten, inclusief het installeren van (nearshore) offshore kabels en het aansluiten van offshore windparken op substations. De transactie wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 afgerond.

Kabellegger 'Ndurance'. Foto, Boskalis.
Kabellegger ‘Ndurance’. Foto, Boskalis.

BoDo, met hoofdkantoor in de buurt van Wilhelmshaven, heeft een gevestigde positie op de Duitse markt voor offshore kabelinstallatie en genereert een jaarlijkse omzet van 20-30 miljoen euro. De overeengekomen transactie kent geen goodwill en wordt gefinancierd uit de eigen kasstroom van Boskalis.

De transactie omvat de overname van materieel, ingraaf apparatuur, evenals een aantal kleinere commerciële- en onderhoudscontracten. De werknemers blijven ook werkzaam bij het bedrijf.

Het belangrijkste materieel bestaat uit drie grote kabellegbakken met een capaciteit van 800 tot 4.000 ton. Door de technische specificaties van deze bakken zijn ze bijzonder geschikt voor het installeren van exportkabels in beschutte wateren en voor de snelgroeiende markt voor kabelreparatie. BoDo’s staat van dienst omvat onder andere het installeren van kabels voor projecten waaronder BorWin 3, DolWin 3 en NordLink. Als onderaannemer voor Prysmian was BoDo betrokken bij de eerste fase van het project Ostwind voor 50Hertz. Onlangs heeft Boskalis het project Ostwind 2 aangenomen waarvoor BoDo goed gepositioneerd is om de nearshore activiteiten uit te voeren.

De overname vormt een versterking van de positie van Boskalis op de markt voor offshore kabelinstallatie en is een welkome uitbreiding nu Boskalis de afgelopen periode een reeks grote contracten in de wacht heeft gesleept.