Controle kwaliteit open water na opening zwemseizoen

Het buitenzwemseizoen is gisteren weer officieel van start gegaan. Maar niet elk open water is geschikt om in te duiken. De waterkwaliteit kan worden aangetast door bacteriën en blauwalg. Samen met de provincies en marktpartijen controleert Rijkswaterstaat of open water voldoende schoon en gezond is.

Dat is niet altijd het geval. John Hin, adviseur Waterkwaliteit bij Rijkswaterstaat, houdt zich voor Rijkswaterstaat bezig met de zwemwaterkwaliteit. Samen met andere partijen, zoals bijvoorbeeld de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de waterschappen, wordt over het zwemwater gewaakt.

Op het moment zijn er zo’n 700 aangewezen zwemlocaties, waarvan er circa 230 in beheer zijn bij Rijkswaterstaat. “Soms is een zwemwaterlocatie vanuit recreatief oogpunt erg aantrekkelijk. Toch kan Rijkswaterstaat niet altijd meewerken aan het aanwijzen van die locatie als officiële zwemlocatie in open water, bijvoorbeeld vanwege de scheepvaart. Zwemmen is daar dan te gevaarlijk door de stroming en kolken die je kunt krijgen”, zegt Hin.

Om de waterkwaliteit te meten, wordt op elke zwemlocatie een monster genomen. Als het water in de categorie slecht valt, stelt Rijkswaterstaat in overleg met de andere partijen een verbeterplan op. “Meestal is goed te achterhalen waar de slechte waterkwaliteit aan te wijten is. Dan wordt het probleem opgelost, zodat iedereen in voldoende schoon water kan zwemmen”, aldus Hin.

Kijk voor een overzicht van gecontroleerde zwemlocaties in Nederland op www.zwemwater.nl